Ministerstvo jedná s rebely z ODS. V úvahu přichází i omluva

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
9. 2. 2015 19:38
Ministerstvo spravedlnosti vstoupilo do mimosoudních jednání s trojicí bývalých poslanců za ODS Šnajdrem, Tluchořem a Fuksou. Ti resort zažalovali o miliony za stíhání a vazbu.
Exposlanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa v době, kdy hýbali děním ve vládní ODS.
Exposlanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa v době, kdy hýbali děním ve vládní ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Kauza bývalých poslanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy možná nakonec dopadne smírem. Advokáti takzvaných rebelů na jedné straně a ministerstvo spravedlnosti na straně druhé totiž jednají o tom, že by se dohodli mimosoudně.

Exposlanci ministerstvo zažalovali poté, co nevyhovělo jejich žádostem o odškodnění. Každý z nich teď u soudu za měsíc vazby požaduje celkem čtyři miliony korun.

Jednou z variant, které přicházejí v úvahu, je stažení nároků bývalých politiků výměnou za omluvu ministerstva. Toto řešení nabídl už loni v prosinci jeden z bývalých poslanců ODS Marek Šnajdr. Ten přímo řekl, že je ochoten se vzdát nároku na odškodnění, pokud se mu za trestní stíhání a vazbu omluví Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nebo stát.

"Byla nám nabídnuta mimosoudní jednání. A jako advokát, když mi protistrana nabídne jednání, tak vždycky jednám," připustil pro deník Aktuálně.cz první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

Podmínkou ministerstva byl společný postup všech tří bývalých zákonodárců – aby nemuselo jednat s každým exposlancem zvlášť. Jak Pelikán upozornil, jednání jsou nyní na samotném začátku. "Kam povedou a jak se povedou, vám zatím vůbec neumím říct," řekl. Pokud jde o omluvu státu za vazbu, zcela tuto variantu nevyloučil, ale ani nepotvrdil: "Nevím, jestli připadá v úvahu tohle."

Petr Tluchoř se k průběhu jednání vyjadřovat nechtěl, o něco sdílnější byl advokát Marka Šnajdra Lukáš Trojan. Mluvil však prakticky ve stejném duchu jako Pelikán, obě strany se totiž dohodly, že jednání budou komentovat jen velmi střídmě.

"Po poslední schůzce s ministerstvem spravedlnosti nám bylo řečeno, že se ozvou a nějakým způsobem zareagují. To se prozatím nestalo," řekl. Podle něj je tedy nyní míč na straně státu.

Lhůta, dokdy by se mělo rozhodnout, zda exposlanci své žaloby stáhnou, podle Trojana neexistuje. Je ale logické, že čím dříve se tak stane, tím lépe. "Všem běží soudy, každý je má jinak. Takže jednání by se mělo buďto seriózně vést k nějakému cíli v řádu týdnů, nebo si myslím, že to nedopadne," řekl Aktuálně.cz advokát.

Údajné trafiky vedly k pádu vlády

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa byli hlavními aktéry kauzy údajného uplácení, která nakonec přispěla k pádu vlády Petra Nečase. Trojice totiž v prosinci 2012 kritizovala vládní daňový balíček, s nímž Nečas spojil důvěru svého kabinetu, za což si vysloužila označení "rebelové".

Před hlasováním o balíčku se tehdejší poslanci za ODS vzdali mandátu, díky čemuž daňové změny prošly. Podle státních zástupců za to dostali nabídku funkcí ve firmách s účastí státu, což žalobci vyhodnotili jako korupci. Policie je zatkla spolu s dalšími při zátahu v červnu 2013 a soud je poslal do vazby.

Z té byli propuštěni o měsíc později, po rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Za projev učiněný v Poslanecké sněmovně je namístě pokládat i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností, a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím, ať už v rámci jedné či více politických stran či jejich koalic. Jde tak stručně řečeno o vyjádření postojů v rámci politické soutěže," konstatoval NS ve svém verdiktu.

 

Právě se děje

Další zprávy