Michálek jako Mašín. Štěch pro něj chtěl řád, pak couvl

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
28. 10. 2011 9:55
Bylo by to dráždění Klause, uvedl mimo jiné Štěch. Váží si Michálkovy odvahy
Libor Michálek
Libor Michálek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Korupce není totalita a nahrávky nasvědčující korupci mají daleko k nabitým zbraním.

Přesto se bývalý státní úředník Libor Michálek, který upozornil na možnou korupci na Státním fondu životního prostředí (SFŽP), stal překvapivým pokračovatelem bratrů Mašínových.

Přestože má vlivné příznivce v parlamentu, jeho jméno se letos připojilo k těm, kteří příliš rozdělují zdejší politickou scénu na to, aby mohli dostat státní vyznamenání.

Příliš mnoho politiky

S nápadem vyznamenat Michálka letos přišel šéf Senátu Milan Štěch. ČSSD má sice v horní komoře většinu, přesto si svůj krok bývalý odborářský předák nakonec rozmyslel.

"Pana Michálka si za to, co udělal, velmi vážím. Nápad navrhnout ho na státní vyznamenání jsem konzultoval se svými spolupracovníky a došli jsme k názoru, že by mu to spíš ublížilo. Že by to někdo bral tak, že státní vyznamenání zneužíváme politicky," řekl Aktuálně.cz Milan Štěch.

"Státní vyznamenání nemají být předmětem politických sporů. Stačí, že tu máme Mašíny," dodal.

Je to téměř rok, co Michálek zveřejnil nahrávky, na nichž Martin Knetig, bývalý poradce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS.

Přestože státní zastupitelství odložilo Michálkovo trestní oznámení v souvislosti s údajnými manipulacemi s veřejnými zakázkami na SFŽP, jeho zarputilé protikorupční tažení mělo výrazný dopad na všechny tři aktéry, zdejší politickou scénu a korupční ovzduší.

Překážka: Hrad

Ministr Drobil musel v souvislosti s podezřeními odstoupit a státní žalobci podle informací Aktuálně.cz stále zvažují jeho obvinění kvůli tomu, že údajně tlačil na Michálka, aby o korupci na fondu pomlčel. Drobil veškerá podezření odmítá. Knetiga navrhla postavit před soud polici kvůli podezření z nepřímého úplatkářství. Michálek přišel o práci šéfa SFŽP a dnes tam pracuje pouze jako finanční poradce.

"Na jedné schůzce mi pan předseda sdělil informaci ohledně možného vyznamenání. Ale myslím, že ani nespecifikoval, o jaké ocenění by mohlo jít," řekl Michálek, který dnes na SFŽP působí nově také jako odborář.

Štěch zvažoval vyznamenání pro Michálka proto, že podle něj je potřeba oceňovat lidi, kteří prokáží odvahu v současnosti. Tento krok ale má, jak sám přiznává, ještě jednu významnou překážku. Tou je prezident Václav Klaus, který o řádech rozhoduje.

"Přes Hrad by to neprošlo. Jedním z důvodů, proč jsme se toho vzdali, bylo i to, že by to vůči panu prezidentovi mohlo být vnímáno jako pokus ho nějak dráždit," dodal Štěch.

Klaus se během aféry opakovaně zastal Pavla Drobila. A přímo do Michálka se pustil prezidentův vicekancléř Petr Hájek, když se snažil shodit jeho důvěryhodnost slovy, že je "divný a jehovista".

Tisíce trestních oznámení

Milan Štěch
Milan Štěch | Foto: Ludvík Hradilek

Proti případnému ocenění Michálka jsou představitelé ODS.

"Pro mě pan Michálek hrdina není. Trestních oznámení, i na politiky, jsou podávány tisíce. Navíc to jeho bylo odloženo," míní první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který se netají svými prezidentskými ambicemi.

Pro stranu premiéra Petra Nečase je kauza velmi nepříjemná, policie stále vyšetřuje, zda a kdo mohl obviněného Knetiga při shánění černých peněz úkolovat.

Chladně se k tomuto nápadu ale staví i politici ze stran, které Michálkovi vyjadřovaly podporu.

"Nic takového jsme na petičním výboru neřešili. Na kauzu Libora Michálka si matně vzpomínám. Nicméně si myslím, že člověk, který nahlásí možnou korupce, není typem kandidáta na státní vyznamenání. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl poslanec z TOP 09 Václav Cempírek.

Cena Charty 77 stačí

Pavel Drobil s premiérem Petre Nečasem
Pavel Drobil s premiérem Petre Nečasem | Foto: Ludvík Hradilek

Od Věcí veřejných dostal Michálek po svém vyhazovu pracovní nabídku. Tehdejší ministr dopravy Vít Bárta, který sám čelí obvinění z korupce, mu nabídl práci na Státní fondu dopravní infrastruktury. Michálek to odmítl.

"Věci veřejné se pana Michálka zastaly, protože upozornil na svém úřadu na něco, co nebylo v pořádku. Na základě toho byl odejit, což my jsem chápali jako nespravedlivou věc. Ale v souvislosti s vyznamenánim jsme o něm nehovořili, protože jsme nezvažovali žádné návrhy," řekla na stejnou otázku místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Šéf Senátu Štěch ale naznačuje, že se své idey nezříká. "Pokud se ukáže, že měl pravdu, není, co se týče vyznamenání, všem dnům konec. A nemusí jít o státní řád," uvedl Štěch.

Štěchova zpátečka ohledně vyznamenání nemrzí ani Michálka. "Pro mě je cennější třeba cena Nadace Charty 77 než od pana prezidenta," dodal.

Michálek se totiž už dočkal ocenění z občanského sektoru. Kromě výše zmíněného dostal i cenu Nadačního fondu proti korupci podnikatele a matematika Karla Janečka, který se snaží vydobýt respekt a prostor lidem, které angličtina označuje jako whistleblowers. Tedy těm, kteří zahvízdají na píšťalku. Čeština pro ně takto lapidární výraz nemá, jsou to ohlašovatelé korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy