Lišky na čas zachráněny. Lobby myslivců vzdává norování

Michal Pavec
26. 5. 2008 15:40
Poslanci nebudou blokovat důležitou novelu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Wikipedie Commons

Praha - Myslivecká lobby ve sněmovně nechá pravděpodobně bez problémů projít důležitou novelu zákona o týrání zvířat a nebude do ní na nadcházející červnové schůzi navrhovat paragraf povolující kontaktní norování lišek.

Novela zákona se do Poslanecké sněmovny po krátké době vrací. Sněmovně ji už před dvěma měsíci vrátil prezident kvůli spornému pragarafu obsahujícímu kontakní norování. Mezi poslanci se ale nenašlo dost těch, kteří by proti Klausovu vetu zvedli ruku.

Nyní jsou ale šance nové právní úpravy, kterou rychle znovu předložil ministr zemědělství, mnohem větší.

"Věřím, že tentokrát už novela bez problémů projde," potvrdil Aktuálně.cz ministr zemědělství Petr Gandalovič s tím, že s poslanci o zákoně hovořil a ti už by neměli jeho přijetí tímto sporným pozměňovacím návrhem komplikovat. 

Poslanci: Obětujeme svůj názor

Zákonodárci si uvědomují, že tehdy zařazená pasáž byla pouze malou částí zákona, který přinese celou řadu nutných změn souvisejících s požadavky Evropské unie a jeho přijetí nechtějí blokovat.

"Je tam řada dobrých věcí. Byla by škoda, kdyby novela neprošla," řekl Aktuálně.cz poslanec Karel Kratochvíle (ČSSD), který patřil mezi iniciátory problematického pozměňovacího návrhu.

"Byl by to problém, kdyby novela neprošla. Jsem připraven svůj názor obětovat," připojuje se předkladatel tehdejšího poslaneckého návrhu a dlouholetý myslivec Jaroslav Klein (ODS).

Přečtěte si: Více o novele proti týrání zvířat

Oba zákonodárci jsou ale stále přesvědčeni o tom, že přímý kontakt loveckého psa se zvířetem není týráním a psům usnadňuje orientaci při skutečném lovu.

Místo lišky divočák?

"Pes bez tohoto výcviku nemá proti silnějšímu zvířeti v jeho vlastní noře šanci," tvrdí poslanec Kratochvíle. Jeho kolega Klein pak říká, že se během své myslivecké praxe nikdy nesetkal s tím, že by psi při cvičení lišku roztrhali.

Pokud se nebude návrh novely zákona  z dílny ministerstva zemědělství projednávat ve zkráceném řízení - tedy s možností podávat pozměňovací návrhy - budou o nich zákonodárci jednat. V současnosti totiž zákony neumožňují téměř žádný výcvik psů s jiným zvířetem.

Po konzultaci s myslivci by poslanci mohli projednávat například možnost, že by se psi cvičili kontaktem s divočákem, kterého by oddělili překážkou. Pes by se tak měl naučit, že na tak velké zvíře nemůže zaútočit, ale může ho vyštěkat z úkrytu a umožnit tak myslivcům prase zastřelit.

Trnitá legislativní cesta

Legislativní cesta novely zákona na ochranu zvířat proti týrání byla doposud velmi trnitá. Ministr zemědělství Gandalovič novelu znovu předkládá poté, co ji vetoval prezident Klaus a sněmovna nedokázala jeho veto přehlasovat.

Normu původně schválenou Poslaneckou sněmovnou odmítl Senát. Poslanci ho v únoru přehlasovali, ale novelu vetoval prezident republiky. Při dalším projednání už ale zastánci kontaktního norování pro jeho prosazení neměli dostatek hlasů.

"Poslance lobovali různí aktivisté - mně osobně přišlo asi sto padesát e-mailů. Asi byli tím tlakem rozviklaní," interpretuje nepřijetí novely poslanec Kratochvíle.

Současná podoba novely umožňuje u zvlášť závažných případů týrání zvířat uložit pokutu až do výše půl miliónu korun.

V případech týrání, při němž nebude narušena tělesná integrita zvířete, zaplatí pachatel pokutu až do výše 50 tisíc korun. Mezi takové prohřešky může ale patřit i to, pokud na speciálně určených místech nepovedete psa na vodítku.

 

Právě se děje

Další zprávy