Liška: Radar budují USA hlavně pro sebe

Kateřina Eliášová
21. 2. 2007 14:50
On-line - Místopředseda zelených Ondřej Liška zamíří už v sobotu do USA, aby tam jednal o radarové základně v Česku. Vyráží s velkými pochybnostmi.
Novopečený místopředseda zelených Ondřej Liška on-line na Aktuálně.cz
Novopečený místopředseda zelených Ondřej Liška on-line na Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Stačí se podívat na web MDA - Agentury pro raketovou obranu USA, kde celkem jasně stojí, že systém má bránit jiné radary téhož systému na území Evropy, dále Spojené státy a teprve na třetím místě stojí, že bude s to ochránit i část Evropy a některé spojence. Toto není naše představa o společné bezpečnosti," řekl Liška na dotaz jednoho ze čtenářů Aktuálně.cz.

Liška v rozhovoru zdůraznil, že do USA nejede jako oficiální zástupce České republiky, ale jako poslanec Strany zelených. "Nikdo mne tam nevyslal, jedu z vlastní iniciativy. Prostředky na cestu jsou mé vlastní. Vadí mi nedostatek informací, vadí mi to, že americká strana mlčí a naše média nedokázala zatím zprostředkovat debatu, která se kolem protiraketové obrany v USA odehrává," vysvětlil důvod své cesty Liška.

Liška je expertem své strany na zahraniční politiku a předsedou výboru pro evropské záležitosti. V on-line rozhovoru popřel, že by zelení popřeli sebe sama a nechtěli ve věci amerického radaru uspořádat referendum. "Referendu se nebráníme, naopak ho považujeme za legitimní nástroj přímé demokracie, který dlouhodobě prosazujeme. Pouze považujeme na rozdíl od jiných za poctivé říci, že vyhlásit referendum má smysl ve chvíli, kdy budeme mít jasné informace a zodpovězené otázky."

Odpovězeno: 21. 02. | 14:11Autor: Archi

Otázka: Dobrý den,
"Místopředseda zelených Ondřej Liška zamíří už v sobotu do USA, aby tam jednal o radarové základně v Česku. Ptejte se, s čím tam jede"....tak s čím tam tedz jedete?Děkuji

Ondřej Liška: Dobrý den. Jedu tam s velkými pochybnostmi o tom, zda umístění radarové základny nenaruší spolupráci NATO a zda se tím důležitá transatlatická vazba spíše neoslabí. V bezprostřední minulosti se ukázalo, že Spojené státy podnikaly jednostranné kroky k zajištění vlastní bezpečnosti, avšak ty se ukázaly pro bezpečnost USA i tu kolektivní jako kontraproduktivní. Jelikož se jedná v případě protiraketové obrany o velmi komplexní téma, považuji za nezbytné si uvědomit, že si nevystačíme s černobílým viděním světa. Proto potřebujeme více informací, širší perspektivu a lepší spolupráci. Toho všeho se nám nedostává, a proto jedu do Spojených států. Setkám se tam s politiky, analytiky a úředníky, kteří se tomuto tématu věnují.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:20Autor: Vilem Buk

Otázka: Zajímá vás také, zda radar nebude svým běžným provozem jakýmkoliv způsobem ohrožovat naše zdraví ? Povídá se všelicos...

Ondřej Liška: Ano, máte pravdu, kolují skutečně nejbizarnější informace, dokonce například to, že radar bude napájen z vlastního jaderného reaktoru. Na druhou stranu je pravda, že v tuto chvíli nemáme všechny informace k tomu, abychom mohli dostatečně odpovědně posoudit případný vliv tohoto zařízení na okolní život. Myslím, že je správné, abychom trvali na dodání všech technických infomrací a parametrů a konzultovali je s nezávislými odborníky. Sám nejsem expert na případné vlivy radaru na životní prostředí a kvalitu života v okolí, proto považuji nezávislé posouzení tohoto vlivu za nezbytné. Máme odpovědnost nejen za spolupráci na mezinárodní úrovni, ale i k lidem, kteří by eventuelně byli nuceni žít v blízkosti zařízení. Tomu všemu ale musí předcházet posouzení toho, zda vůbec myšlenka na umístění radaru není v rozporu s našimi mezinárodními závazky a také představou, jak ke společné bezpečnosti chceme jako Česká republika přispívat. Jinými slovy, zda je radar Spojených států skutečně adekvátní odpovědí na danou hrozbu.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:25Autor: Michal Hons z Pardubic

Otázka: Jak asi dlouho vydržíme nepostavit další blok jaderné elektrárny aniž by to zasáhlo do energetické soběstačnosti.Nebo peferujete závislost na ruských dodávkách surovin?

Ondřej Liška: Nepreferuji závislost na žádných neobnovitelných zdrojích surovin, ani ruských. Je však jasné, že na tyto zdroje ještě notnou dobu odkázáni budeme, a proto musíme pečlivě zvážit všechna rizika s tím spojená a od toho odvodit i naše politická rozhodnutí. Chceme být závislí pouze na jádře? Nebo chceme nastavit určitý energetický mix, který rizika s spojená s různými zdroji sníží na minimum a zároveň nám umožní investovat maximum prostředků a pozornosti do šetrných technologií a vývoje a užívání obnovotelných zdrojů energie. Takto podle mě otázka stojí.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:30Autor: Cipro

Otázka: Dobry den, jedete do USA jako vyslanec Strany zelenych nebo jako oficialni statni "dekegace" CR?Dekuji

Ondřej Liška: Jedu tam jako poslanec zvolený za Stranu zelených. Nikdo mne tam nevyslal, jedu z vlastní iniciativy. Prostředky na cestu jsou mé vlastní. Vadí mi nedostatek informací, vadí mi to, že americká strana mlčí a naše média nedokázala zatím zprostředkovat debatu, která se kolem protiraketové obrany v USA odehrává. Je velmi pestrá a vím, že v ní padají podobné argumenty jako u nás. Cítím odpovědnost vůči, těm,kdo mi dali důvěru ve volbách. Chci svou cestou přispět k informovanosti své i občanů ČR.Zdravím Vás.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:34Autor: David

Otázka: Začne se už na rovinu mluvit o tom, že ten systém má ochránit území USA, ne Evropu ? Není na tom nic špatného, ale proč nám všichni lžou ?

Ondřej Liška: Máte pravdu: stačí se podívat na web MDA - Agentury pro raketovou obranu USA, kde celkem jasně stojí, že systém má bránit jiné radary téhož systému na území Evropy, dále Spojené státy a teprve na třetím místě stojí, že bude s to ochránit i část Evropy a některé spojence. Toto není naše představa o splečné bezpečnosti. Chceme proto dosáhnout toho, aby se o tomto systému diskutovalo tam, kam od počátku tato diskuse patří - do rámce NATO a vzhledem k našemu členství v EU také v Radě Evropské unie.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:40Autor: Starý Brůna

Otázka: Dobrý den, pane Liško. Opravdu si myslíte, že SZ je ta pravá, která by měla o radaru v USA jednat? Ano, je součástí vládní koalice, vím, nicméně možná jsou "povolanější" strany a lidé, kteří by tam měli jet. Nejedete tam spíše na výlet - podívat se do USA? Děkuji.

Ondřej Liška: Dobrý den. Nejedu vyjednávat o radaru, nýbrž si jedu pro odpovědi na otázky, které kladu já i mnozí další. Právo klást otázky a chtít na ně jasné odpovědi má v demokratické zemi každý, občan, politik, žena na mateřské dovolené i ředitel nadnárodní společnosti. Jedu tedy do USA především jako občan, který na závažné otázky zatím nedostal odpoveď. Na výlet tam skutečně nejedu - budu tam pobývat pět dní a už dnes jsou vyplněné náročným programem, který ještě dolaďujeme ve spolupráci s naší ambasádou ve Washingtonu, které tímto děkuji za pomoc. Výlet si představuji skutečně trochu jinak :-))

Odpovězeno: 21. 02. | 14:45Autor: x-man

Otázka: Vážený pane Liško,spíše než cesta do USA bych rád slyšel názory expertů na tuto věc.To,že politici vykřikují jak jsme ohroženi,tak to mi nestačí!!Chci důkazy,rozbory-politické ,ekonomické,jak se to dotkne našeho státu.Ty Vám v USA určitě neposkytnou.Děkuji za odpověď.

Ondřej Liška: Stejně jako Vy, ani já se nespokojím s výkřiky politiků. Proto své názory a kroky konzultuji s experty v oblasti bezpečnosti, vojenství, mezinárodní politiky apod. Jsme to my, politici, kteří na základě Ústavy a svého mandátu od občanů mají za úkol rozhodovat o těchto otázkách, proto se chci rozhodovat maximálně kvalifikovaně a věcně. Řada špičkových odborníků působí právě v USA a s nimi se hodlám setkat. A samozřejmě pečlivě studuji názory a analýzy u nás. Považuji ale za nezbytné podívat se na tento problém v co nejširší perspektivě, jedině tak budeme moci uvážit všechny argumenty, ať už pro či proti.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:46Autor: jan

Otázka: kdy bude konečně zahájena výstavba radaru ?

Ondřej Liška: Teprve po té, o tom na základě maxima dostupnýh a relevatních informací rozhodne parlament, případně v referendu občané. Do té doby, věřím, že ne. :-)

Odpovězeno: 21. 02. | 14:50Autor: František

Otázka: Amerika je Busch, pokud s ním nebudete jednat, jeďte raději do Bruselu a pak do Moskvy za Putinem. Amerika si přisvojuje právo na celou zeměkouli to SZ nevidí, nebo nechce vidět.

Ondřej Liška: Dovolte, ale mýlíte se. Naše postoje a informace konzultujeme s celou řadou partnerů v Bruselu, Berlíně, Paříži i jinde. Věříme totiž, že otázky společné bezpečnosti lze dobře řešit jen kolektivně, nikoliv odděleně. V 21. století neexistuje bezpečnsot ČR oddělená od bezpečnosti USA, Německa, Francie, POlska... a ani Ruska. Chtějme bezpečnost ne proti Rusku, ale s Ruskem.

Odpovězeno: 21. 02. | 14:56Autor: Pavel

Otázka: Proč najednou nechcete uspořádat k této věci referendum, když jste to před volbami deklarovali? Neberete to jako podvod vůči voličům, jejichž názory a zájem máte zastupovat?Jak potom mají věřit vašim dalším slibům?

Ondřej Liška: Není to tak, jak říkáte. Referendu se nebráníme, naopak ho považujeme za legitimní nástroj přímé demokracie, který dlouhodobě prosazujeme. V souvislosti s referendem o raaru pouze považujeme na rozdíl od jiných za poctivé říci, že vyhlásit referendum má (a) smysl ve cvhíli, kdy budeme mít jasné informace a zodpovězené otázky, (b) přejeme si na prvním místě zavedení obecného referedna tak, aby občané sami mohli vyvolat referendum v otázce, kde si to přejí (např. na základě 300 tis. podpisů), (c) ODS a KDU dlouhodobě blokují ústavní většinu nuntou pro schválení zákona o obecném referendu a na svém postoji trvají i dnes - takže slibovat dnes občanům referendum bez toho, že by existovala aleposň šance na jeho prosazení, považuji za určitý populismus.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:01Autor: Jim Idle

Otázka: Dobrý den pane Liško, ačkoli se jako politik budete v odpovědi snažit držet obecných politických proklamací, můžete nám uvést v souhrnu důvody pro a proti výstavbě radaru na našem území, které Vy osobně vidíte? Děkuji

Ondřej Liška: V návaznosti na předchozí odpovědi a ve stručnosti: Pro by mohlo svědčit to, že bychom uznali, že taková hrozba existuje a že jí máme věnovat takovou pozornost. Proti hovoří to, že tato hrozba není primární a existují jiné, levnější a efektivnější nástroje k tomu, jak jí předejít. A také to, zda fixací na tuto hrozbu sami nenapomáháme jejímu vzniku. Na ucelené shrnutí zde bohužel není prostor, veřím, že se k tomu dostanu písemně po návratu z USA. Zdravím Vás.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:04Autor: Jiří Štípek

Otázka: Pobyt v blízkosti radaru mnohem nižších výkonů má vliv na plodnost mužů. Vojáci československé armády sloužící základní službu u radarů nemohou mít syny. Jaký vliv lze očákavat v tomto směru u US radaru?

Ondřej Liška: Považuji za nezbytné, aby všechny vlivy radaru na zdraví lidí žijících v okolí byly ještě před konečným rozhodnutím posouzeny nezávislými odborníky a aby jejich závěry byly přístupné veřejnosti. Informace tohoto druhu budeme s jistotou požadovat.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:11Autor: Karel VI

Otázka: Sledoval jsem cely sjezd SZ, samozrejme i Vas projev s navrhem reseni zakladny (ktery byl i prijat). Vzhledem k programu SZ (odmitani zbrojeni a prosazovani prime demokracie) bych cekal, ze budete resit zakladnu "ANO-NE" a "REFERENDUM", nikoliv "ZA JAKYCH PODMINEK". Nemate se tim problem?

Ondřej Liška: Nemam. Naopak jsem velice rád, že Strana zelených klade na první místo věcnost a pečlivé posouzení a nenechává se strhnout vášněmi a často velmi pochybnými argumenty jedné nebo druhé strany. Strana zelených se na sjezdu usnesla - volně řečeno - na tom, že naše velmi vážné pochybnosti o umístění radaru nadále trvají, že chceme k odpovědnému rozhodnutí více informací a že se na věc budeme i nadále dívat z hlediska toho, zda umístění odpovídá naší představě o širší bezpečnosti či ne. Zatím se obávám, že nikoliv. Ale k definitivnímu posouzení budeme zásadně požadovat to, aby byl systém začleněn do řízení a velení NATO a odpovídal našim mnohostranným - multilaterálním závazkům a hodnotám. Jinými slovy - jendostranná bezpečnostní politika USA přinesla v minulýchletech více škody než užitku, a proto je legitimní, nechtít se na ní podílet. V tomto smyslu požadujeme záruky. Závisí na USA, zda si toto uvědomují. Mimochodem: Bushova administrativa už čelí zásadní kritice nejen od většiny občanů USA, ale i Kongresu.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:17Autor: Mika

Otázka: Mám obavy že se "amíci" přetrhnou o jednání s Vámi jako zástupcem pidi strany, to co Vám umožní vyzvědět se jistě dá stáhnout z internetu, pravda je, že jednání z oka do oka je výrazně lepší. Ještě mě zajímá jestli si cestu platíte sám,nebo ji zaplatí SZ a nebo ji zaplatím já a ostatní ze svých daní

Ondřej Liška: Cestu si platím sám. Cesta není placena ani z Vašich daní, ani z rozpočtu SZ.
Možná byste se divil, ale řada politiků v USA přijala můj zájem o diskusi s velkým zájmem a pozorností. řadě z nich na dobrých vztazích záleží a řadě z nich záleží i na tom, aby se USA vyvarovaly minulých chyb, k nimž vedlo hrubé podcenění multilaterálního přístupu k řešení mezinárodních konfliktů i vlastní bezpečnosti.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:21Autor: [email protected]

Otázka: Zajímalo by mne kdo této zelené pakáži platí cestu?Pokuď to jsou protiTelemínští náckové jsem pro.

Ondřej Liška: Pokud tou pakáží, milý příteli, myslíte mě, tak Vám rád odpovím, i když jsem již zde odpověděl. Cestu si platím sám z vlastních prostředků; je to moje vlastní iniciativa pramenící z pocitu, že nenalézám uspokojivé odpovědi na zcela legitimní otázky. Přeji Vám vše dobré.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:31Autor: Tomáš Hrubý

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že radarová základna cca 50km od hustě obydlené Prahy je dobrý nebo šílený nápad? Něco takového v Západní Evropě nebo USA stěží neprošlo. K čemu si myslíte, že je soukromá základna USA v ČR dobrá? Co to pozitivního přinese nám? Hádám že pouze zvýšené riziko.

Ondřej Liška: K některým rizikům jsem se vyjádřil již v minulých odpovědích, proto si dovolím odkázat tam. Dodám jen to, že fakt, že si USA vybraly k umístění systému Polsko a ČR, je zcela promyšlený a odůvodněný. Velká část naší politické elity v minulosti prokazovala administrativě USA bezpodmínečnou loajalitu, i když bylo jasné, že její politika může být kontraproduktivní, nebezpečná a dokonce vést k porušování lidských práv (např. na Guantanamu). Proto bylo možné předpokládat, že umístění systému narazí na měnší odpor, než jinde. Ale nestalo se tak. Podobně je tomtu dnes v italské Vicenze. Jsem mimojiné přesvědčen, že k opravdovému spojenectví a partnerství patří i schopnost nesouhlasit či vyjádřit konstruktivní nesouhlas, pokud postoje partnera narážejí na naše základní přesvědčení - v otázkách míru, demokracie, bezpečnosti a lidksých práv to platí dvojnásob. Geografické hledisko, řečeno eufemisticky, nebylo, rozhodující. Někteří analytici tvrdí, že pokud by šlo skutečně o Irán, základny by bylo vhnodé umístit mnohem jižněji.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:35Autor: Jiří Štípek

Otázka: Argumentujete proti referendu tím, že lidé nemají relevantní informace. Není ale snad vaším úkolem jim je dát? Dále tvrdíte, že se jedná o složitou záležitost, o které lidé nemohou rozhodnout. Jak ale vysvětlíte, že je necháte rozhodovat ve volbách o mnohem složitějších věcech-volebních programech?

Ondřej Liška: Ano, je naším úkolem lidem dát relevantní informace. Právě proto jedu do Spojených států. Moje základní životní přesvědčení je celkem banální - veřím, že lidé přemýšlejí. Proto má politika smysl, proto má zastupitelská demokracie smysl, proto má smysl psát volební programy a rozhodovat se podle nich. A samozřejmě jejich plnění na politických stranách vymáhat.:-)

Odpovězeno: 21. 02. | 15:39Autor: džugašvili

Otázka: Dvřív se jezdilo do Moskvy, dneska do Ameriky. Včera sovětští poradci, dneska američtí poradci. Oni Vás tam už naučí, co je dobré a co je špatné. Jako se to naučil pan Alexandr Vondra. Skutečně si myslíte, že světový mír lze realizovat zvyšováním počtu vojenských základen?

Ondřej Liška: Právě proto, že si zelení myslí, že nelze zajistit mírové soužití pouze za pomoci vojenských prostředků, zastávají skeptický postoj k základnám. Dobrému posuzování hrozeb na druhou stranu nesvědčí vášně - proto se nenecháváme strhnout lacinou rétorikou a přistupujeme k problému věcně, aniž bychom se vzdávali našeho zeleného programu. A k první části Vaší otázky: je to s podivem, ale v americké politice máme své partnery: je to řada politiků v USA, kteří stejně jako my mají vážné pochybnosti o efektivitě a smysluplnosti tohoto druhu obrany.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:43Autor: Ladislav

Otázka: Nechápu proč se neobrátíte o potřebné informace na amerického velvyslance, který má jistě větší možnosti získat detailní informace
a bez zbytečných výdajů na váš výlet po USA.

Ondřej Liška: Jelikož jde o mé vlastní prostředky, posoudím sám, zda je vydávám zbytečně či nikoliv.:-) S americkým velvyslancem panem Graberem jsem v kontaktu a informace, které mi velvyslanectví zprostředkovává, rád využívám. Zároveň považuji za důležité čerpat infomrace z nezávislých zdrojů a především ze všech stran. A nejlépe stav diskuse dokáže zprostředkovat osobní setkání. To bychom si jinak mohli jako občané jen telefonovat a pak jít hlasovat. :-)

Odpovězeno: 21. 02. | 15:45Autor: Mirek Topolánek

Otázka: ahoj jak se maš

Ondřej Liška: Ahoj Mirku! Mám se dobře, práce je hodně, ale dělám ji rád. A Ty?

Odpovězeno: 21. 02. | 15:49Autor: Zdeněk

Otázka: ot.č1
Na co si to zelení hrajou?
ot.č2
Nejesou tady zelení od ochrany přírody aneb co a kdo se skrývá za těmiti green paceáky?

Dobrý , ne?

Ondřej Liška: ad 1. Na nic. Snažíme se dokázat, že dělat politiku věcně a rozumně má ještě stále smysl.
ad 2. Zelení jsou zde od toho, aby hájili šetrný vztah k životnímu prostředí, lidská práva, principy mírového řešení konfliktů a mnohostrannou spolupráci v otázkách bezpečnosti. Přeji Vám vše dobré.

Odpovězeno: 21. 02. | 15:56Autor: Jan DLASK

Otázka: Nemá Ondřej Liška pocit, že vztah ODS k Euroústavě je v podstatě dogmatický v tom smyslu, že strana stále něco navenek odmítá, ale když se pak jedná o konkrétních věcech, ODS buď vůbec neví nebo se ukazuje, že její vztah k dokumentu není vůbec tak záporný.

Ondřej Liška: Vážený pane Dlasku, takový dojem mám, ba jsem o tom přesvědčen. Bohužel jsme se za léta odmítání evropské ústavy od ODS nedozvěděli kromě obecných formulací a dogmatických vyjádření á la "rozpustíme se v Evropě jako kostka cukru" konkrétní výhrady. Věřím ale, že došlo na lámání chleba a od naší nejbližší schůzky špiček koalice si slibuji, že se budeme o evropském ústavním procesu bavit zcela věcně a konkrétně. K tokovému jednání jsme ODS vyzvali již před třemi týdny, ale bohužel bylo odsouváno. Zelení jdou do jednání s jasnou představou toho, proč by měl ústavní proces pokračovat a které části současného textu by měly být zachovány a které posíleny. Potřebujeme silnou a demokratickou Evropu, protože řadě výzev nejsme schopni čelit sami, ať už je to globalizace, změny klimatu, doprava či mezinárodní zločin.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:00Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, mohl by jste mi prosím říct důvody proč SZ podporuje stavbu radarové základny? A hlavně proč jste proti referendu?? Víte o tom, že tato stavba je naprosto neekologická?? Vážně věříte, že se v USA dozvíte něco nového a zásadního??

Ondřej Liška: Stavby základny nepodporujeme, naopak si klademe vážné otázky. Podle odpovědí na ně, se budeme definitivně rozhodovat. Nejsme ani zásadně proti referendi, prosím, vizte jednu z mých předcházejících odpovědí. A nakonec: ano, věřím, že se člověk v diskusi s dalšimi vždycky dozví něco nového a mnohdy i zásadního. Pokud víte o záměrech vlády USA a parametrech jejich základny všechno, upřímně Vám závidím.:-)

Odpovězeno: 21. 02. | 16:06Autor: Ladislav

Otázka: Proč myslíte, že některé státy odmítly podobné radarové základy na svém území např. Canada?

Ondřej Liška: Myslím, že jedním z hlavních důvodů byl fakt, že by se Kanada podílela na budování obrany proti hrozbě, jejíž posouzení a vážnost by závisela pouze na úsudku vlády Spojených států, nikoliv mnohostranného společenství. Vedlejším efektem by se tak mohl stát podíl na šroubování spirály vzájemného odstrašování a zbrojení. Tomu se chceme vyhnout i my, a proto trváme na mnohostranném rámci.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:07Autor: Peťa

Otázka: Přeji dobrý den,
rád bych se Vás pane poslanče zeptal, co je pravdy na fámách, že součástí radaru v Brdech by měl být jakožto záložní zdroj atomový reaktor. Sám se domnívám, že se jedná opravu jen o fámy(ministerstvo životního prostředí by o tom muselo vědět a krom toho je to nevhodný záložní zdroj)

Ondřej Liška: Podle mých informací jde skutečně o fámu.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:12Autor: Ondřej

Otázka: Dobrý den, třikrát jsem mohl volit a třikrát jsem volil Zelené,nyní já a mnoho mých známých můžeme jen nevěřícně kroutit hlavou. To, že neprosazujete speciální referendum, považujeme za zradu vašeho programu a nás voličů - obecné referendum je pouze výmluva-vy to víte v současnosti je neprůchodné.

Ondřej Liška: Šance na prosazení jednorázového a obecného referedna jsou vyrovnané. ODS a KDU setrvale nepodporují ani jednu variantu. POdle zelených ale trvale schází naplnění Ústavy, a tím je zavedení obecného referedne. Chceme proto využít této příležitosti k diskusi o tom, jak na trvalo možnost referedna zavést. Protože pak o jeho vyvolání budou rozhodovat občané sami - shromážděním určitého počtu podpisů. Potom nebudou jednorázová referedna populisticky zneužívána.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:17Autor: FRANTIŠEK

Otázka: Pro mně je šokující, že poslanec pidistrany, nekompetentní člověk, který se omylem dostal do parlamentu, jede za naše peníze do nedemokratické a agresorské země sondovat jak to bude s radarem. Dobře nám tak. Nechodíme k volbám a pak za nás jedná chamrad´.Referenda se bojí jak čert kříže.

Ondřej Liška: Jsem politik a jako takový musím disponovat nejen určitou kompetencí, ale především odpovědností. Tam, kde mi komeptence může scházet, je na místě konzultace s odborníky. Přesně to nyní již drahnou dobu dělám. Jinak nejedu za Vaše peníze z veřejného rozpočtu, nýbrž z vlastních shromážděných prostředků. To je zcela transparentní. Spojené státy nepovažuji za nedemokratickou zemi. Slovo, kterým jste mě označil, nebudu komentovat. Přeji Vám vše dobré.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:22Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, mám 2 otázky: 1. Jedete do USA na oficiální návštěvu (jako představitel parlamentu nebo jiné státní či veřejné instituce) nebo jako soukromá osoba? 2. S kterými oficiálními představiteli USA máte plánovanou schůzku?

Ondřej Liška: Do USA jedu z vlastní iniciativy, nejsem vyslán ani stranou ani parlamentem. Poslancem jsem ovšem 24 hodin denně, stěží se tam tedy s nějakým politikem mohu setkat soukromě. ad 2. Mám v plánu setkat se některými významnými senátory a vyššími úředníky administrativy. Jelikož se ale tyto schůzku v těchto chvílích dolaďují, nechci z korektnosti vůči osloveným zveřejňovat jejich jména, abych je tím dopředu k nečemu nezavazoval. Každopadně setkání plánuji ve spolupráci s naší ambasádou ve Washingtonu a po návratu jsem připraven o všem veřejnost informovat. Děkuji za pochopení.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:29Autor: Filip

Otázka: Dobrý den, jak se díváte na problematiku imigranství obyvatel Afriky v jižnější Evropě a jestli si myslíte, že Evropská unie může těmto lidem nabídnout účinnou pomoc tak, aby se mohli integrovat a žít důstojný život + být přínosem ekonomiky a populace místo vzniku ghett a asociálních jevů? Děkuji

Ondřej Liška: Veřím, že to možné je. Podmínkou pro to bude ale nalezení efektivní spolupráce evropských zemí a především mnohem lepší propojení evropských politik - imigrační, rozvojové spolupráce, zahraniční politiky a také politiky zemědělské, na níž je řada výchozích zemí závislá. náš úspěch v této oblasti bude zásadní pro to, aby imigrace získala pro Evropu pozitivní přínos sociálně i ekonomicky. Pokud to nezvládneme, budou se prohlubovat socialní rozdíly, růst nesnášenlivost a také klesat celková akceschopnost Evropy. Jednotlivé země si s tak velkým problémem nemohou poradit samy, proto vítím iniciativy Evropské komise, která to považuje za jednu z priorit. Rád bych byl detailnější, mám ale bohužel omezený prostor. Díky za dotaz.

Odpovězeno: 21. 02. | 16:35Autor: :-(

Otázka: Ahoj Ondro, otázka z trochu jiného soudku...jak se dnes po letech stavíš ke skutečnosti,že jsi napsal kdysi téměř plagiát (Církev v podzemí),kdy si více než je ve vědecké komunitě přípustné čerpal z knihy P.Fialy a J.Hanuše?Myslíš,že je takové jednání hodné čestného člověka? Nebo nemám přesné info?

Ondřej Liška: Nevím, kdo se ptá, ale toto je velmi nechutné a podivné nařčení. Ať se každý přesvědčí sám - pro knihu jsem čerpal informace ze svědectví lidí z podzemní církve, kterých si velmi vážím, a také z do tehdy nepřístupných archívů. Kniha prof. Fialy a Hanuše je velmi pečlivá a ve své knize jsem ji v řadě ohledů komentoval a také s ní otevřeně polemizoval. Byli to bezesporu oni, kdo téma skryté církevní komunity Koinótes za éry komunismu poprvé zpracovali. Obou autorů si velmi vážím.

 

Právě se děje

Další zprávy