Lidovci chtějí, aby byl Velký pátek znovu státním svátkem

ČTK ČTK
31. 3. 2015 15:24
Velký pátek byl jako svátek zrušen v 50. letech. Minulé poslanecké pokusy o opětovné zařazení dne mezi stání svátky vždy selhaly.
Lidovci (ilustrační foto)
Lidovci (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - Lidovci chtějí přijít brzy s návrhem, aby se Velký pátek stal státním svátkem.

Pro svůj záměr chtějí získat podporu všech stran ve Sněmovně. Vedení dolní komory se dohodlo, že letos v tento den poslanci jednat nebudou.

Hnutí ANO podle předsedy svého poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka chce, aby si zákonodárci volný páteční den nahradili a napracovali ho.

"Velký pátek byl jako svátek zrušen v 50. letech na počátku komunistické totality. Chtěli bychom se vrátit k tomu, co tu bylo a co si myslíme, že by bylo dobré," řekl šéf lidoveckého klubu Jiří Mihola.

Parlament o zařazení dne ukřižování Krista mezi státní svátky jednal už několikrát, zatím bez výsledku.

KDU-ČSL podle Miholy sice vnímá, že velká část obyvatel země je bez vyznání, den volna se dá ale prý chápat i jako opatření na podporu rodinného života.

Rodina by měla být o Velikonocích pohromadě

"Není mnoho dní, kdy rodina může být pohromadě. Od čtvrtka do pondělí jsou navíc školní prázdniny," uvedl šéf klubu KDU-ČSL.

Podle lidovců ministerstvo financí spočítalo, že by den volna ekonomiku připravil o 0,4 procenta ročního reálného hrubého domácího produktu.

Mihola ale míní, že by dopad v praxi byl menší. Podotkl, že v ČR připadá řada svátků na víkend, země má tak prý volných dní o něco méně než jiné státy.

KDU-ČSL chce pro svůj návrh hledat podporu u všech stran ve Sněmovně. Vedení dolní komory se už teď shodlo na tom, že letos v den Ježíšova ukřižování poslanci jednat nebudou.

Lidovci to vidí jako první krok k tomu, aby jejich budoucí návrh uspěl.

"Na volno jsme přistoupili. Ale to, co ztratíme v pátek, bychom chtěli nahradit v příštím týdnu," uvedl Faltýnek. V pondělí dolní komora nejedná, zasedá od úterního odpoledne do pátku do 14:00. Příští týden v pondělí jsou Velikonoce.

Opozice není proti

Šéf opoziční ODS Petr Fiala nepovažuje záměr zařadit Velký pátek mezi státní svátky za "nepřípadný", diskusi si dovede představit. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že je ochoten se pod návrh zákona jako spoluautor podepsat. Odhaduje, že by většina poslanců strany zvedla ruku pro.

Podle šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka se zdá, že myšlenku podporuje i většina zákonodárců ČSSD.

"My jistě nebudeme mít závazné hlasování... Je to svátek v řadě okolních zemí, velikonoční pondělí je svátek, je možné jistě mít i pátek," uvedl Sklenák.

"Pokud jde o práci Sněmovny na konci tohoto týdne, není důvod, proč by ústavní činitelé měli mít jiný metr. Není to ale poprvé, kdy se před Velikonocemi přestalo ve Sněmovně pracovat," řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš.

"Je to zřejmě většinová vůle, kterou nechceme obstrukcemi rozkládat," uvedl Dolejš. Dodal, že komunisti už dřív sami navrhovali zařadit jiné dny mezi státní svátky, ale neuspěli.

Velký pátek je státní svátek například v Německu, Rakousku, na Slovensku či ve Skandinávii.

 

Právě se děje

Další zprávy