Lex Pekárek prošel. Odsouzení poslanci nedostanou plat

Jakub Novák
15. 2. 2013 13:15
Novelu zákona o platech ústavních činitelů připravili zákonodárci vládní ODS
Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody či v ústavním ochranném léčení nebo zabezepčovací detenci by neměli mít nárok na svůj plat.

Tento návrh v pátek schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení.

Novelu zákona o platech ústavních činitelů připravili zákonodárci vládní ODS, jejíž pravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek si nedávno vyzvedl výzvu k nástupu k výkonu pětiletého trestu odnětí svobody.

Navzdory tomu totiž opakovaně odmítl vzdát se mandátu.

"Dostali jsme se do nešťastné situace, kdy někteří poslanci nemohou plnit svůj mandát, ať už krátkodobě z důvodu vazby, nebo dlouhodobě v důsledku výkonu trestu. V té době nemohou plně vykonávat svůj mandát, proto za něj nemohou být ani placeni," uvedl návrh Marek Benda (ODS).

"Bude naprosto fér snížit rozpočtovou kapitolu Poslanecké sněmovny a navýšit kapitolu vězeňské služby," zavtipkoval vzápětí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jehož stranická kolegyně Vlasta Parkanová je v současnosti stíhána, stejně jako další poslanec Otto Chaloupka (VV).

Oba lze přitom stále potkat na chodbách Poslanecké sněmovny.

"Vazebně stíhaného Davida Ratha se dotkne v okamžiku, kdy by mu soud prokázal pravomocným rozhodnutím vinu," komentuje případ bývalého středočeského hejtmana Marek Benda.

Ten zatím čeká v litoměřické vazební věznici na soud kvůli podezření z korupce a navzdory tomu, že žádný z jeho návrhů nemůže být projednáván kvůli jeho nepřítomnosti, dostává poslanecký plat v plné výši a navíc si na poslaneckých náhradách za loňský rok přišel na další milion korun

 

Právě se děje

Další zprávy