Lepší koaliční smlouvu nemáme, hájil se Nečas. A uspěl

Martina Machová Martina Machová
4. 11. 2012 13:53
Hlasy pro Ivana Fuksu označil staronový předseda za protestní
Petr Nečas na kongresu ODS v Brně
Petr Nečas na kongresu ODS v Brně | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Občanští demokraté potvrdili Petra Nečase v čele strany.

Delegáti kongresu dali jeho vizi pokračování ODS přednost před tou, s níž přišel jeho vyzyvatel Ivan Fuksa.

Staronový šéf je přesvědčil, že nemá cenu ničit současnou koalici, ale pokračovat v nastavených mantinelech. 

"Jestli si někdo myslí, že roztrhaná koaliční smlouva je cestou k lepší koaliční smlouvě. Že je tu jiná koaliční alternativa, než ta stávající, tak si troufám říci, že projevuje nebetyčnou naivitu," řekl během svého nominačního projevu.

Slova o snaze pokračovat v na půdorysu současné koaliční smlouvy jsou ale zatím to jediné, co Nečas o svém dalším postupu řekl. Otázky, jak chce v Poslanecké sněmovně vyřešit rozepře kolem daňových zákonů, ovšem nechal bez odpovědi. "Dozvíte se to z mých kroků, sledujte je," odvětil novinářům.

V jeho případě nelze hovořit o drtivém vítězství, ačkoliv on sám označil zisk 351 hlasů z celkových 592 za silný mandát. "Byly to hlasy proti mé osobě," vysvětlil posléze na tiskové konferenci 178 hlasů, které posbíral Fuksa.

Oproto kongresu v roce 2010 ale nechtěl říci, s kým by rád ve vedení ODS spolupracoval. Podle něj je mezi kandidáty na 1. místopředsedu a řadové místopředsedy dost schopných lidí.

Na otázku, zda by si dokázal představit ve svém týmu právě Fuksu, reagoval, že by se jeho kritik ocitl v "težké politické schizofrenii, kdyby měl spolupracovat s někým, kdo to dělá tak blbě".

Padesát na padesát

Nečas byl sice od počátku favoritem, nicméně nemusel by být zvolen v prvním kole, což by notně zkomplikovalo obhajobu předsednického postu. Někteří delegáti dokonce před hlasováním jeho šance odhadovali "padesát na padesát".

Samotné volbě předcházely projevy obou soupeřů. A Ivan Fuksa v tom svém Nečase označil za politika, který není schopen provést změny, o nichž hovořil v sobotu ve zprávě předsedy.

favorit na 1. místopředsedu Martin Kuba
favorit na 1. místopředsedu Martin Kuba | Foto: Ludvík Hradilek

"Nemyslím si, že řešením jsou předčasné volby, řešením je volba v ODS," obhajoval někdejší ministr zemědělství svůj postoj. Vláda podle něj potřebuje nový impulz, který mělo být dojednání nových koaličních smluv a výměna problematických ministrů.

ODS přežila Topolánka...

Fuksa rovněž připustil, že daňový balíček a oněch šest miliard, o které se přou vzbouřenci kolem Petra Tluchoře, je jen jednotlivost, byť důležitá v ohledu na důvěryhodnost strany, která 20 let hlásá nízké daně. "Důležitější než balíček jsou reformy," argumentoval.

Potlesk části sálu pak vzbudila jeho slova o to, že každý člen ODS by měl mít právo se svobodně vyjádřit. Odmítl přitom praxi, kdy nestačí, aby byl oponent přehlasován, ale že je touha jej úplně zničit. "Po porážce nesmí následovat likvidace," uvedl.

Petr Nečas v úvodu svého projevu pokračoval v přestřelce mezi jím a jeho předchůdcem ve funkci předsedy ODS z prvního dne kongresu. Vrátil se k slovům Mirka Topolánka, který přirovnal ODS k Titaniku. To označil za nemístné. "Nihilismus odmítám. ODS přežila Mirka Topolánka, přežije i Petra Nečase," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy