Kubera: Je tu plán, jak přimět Klause odejít z politiky

ČTK ČTK
3. 3. 2013 14:00
Velezrada je nešťastný pojem, připouštějí senátoři, kteří usilují o žalobu na prezidenta
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Cílem návrhu žaloby na Václava Klause je dosluhujícího prezidenta dehonestovat, aby se už nemohl politicky angažovat, soudí předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Naopak podle jednoho z iniciátorů žaloby, místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by Senát dal najevo, že nebude tolerovat porušování ústavy. Kubera a Dienstbier to řekli v nedělní Partii televize Prima Family.

O podání žaloby Ústavnímu soudu bude horní komora rozhodovat v pondělí. Podle Kubery pro tento krok není důvod. "Jdeme s kulovnicí na mouchu," uvedl Kubera.

Dienstbier zdůraznil, že nejde o to Klause potrestat, není to podle něho podstatou návrhu žaloby. Senát se podle Dienstbiera brání podle něho protiústavnímu jednání jiné instituce.

"Senát dá najevo, že porušování ústavy nebude tolerovat. Chráníme demokratický řád do budoucna," řekl.

Podle Kubery ale naznačuje jiné důvody už to, že žaloba by se měla podávat několik dnů před koncem Klausova mandátu. "Je třeba ho dehonestovat tak, aby už neměl žádnou šanci zasahovat do politického dění," soudí Kubera.

Návrh žaloby podepsalo 28 z 81 senátorů. Před Ústavní soud chtějí prezidenta postavit kromě jiného kvůli novoroční amnestii a otálení s podpisem doplňku lisabonské smlouvy či dodatku k Evropské sociální chartě. Vyčítají mu také to, že nerozhodl ve věci jmenování jedno z čekatelů na soudce, ač mu to nařídil soud.

Dienstbier připustil, že velezrada je jako pojem nešťastný. Méně emocí by podle něho například vyvolávalo to, pokud by ústava pojednávala o ústavním deliktu.

 

Právě se děje

Další zprávy