Kuba proti knížeti. Chce pro své lidi diplomatický pas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
23. 2. 2012 7:00
Kuba chce diplomatické pasy. Mezi ODS a TOP 09 je nový spor o zahraniční politiku
Dva Jihočeši - Martin Kuba a Karel Schwarzenberg.
Dva Jihočeši - Martin Kuba a Karel Schwarzenberg. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po neshodách kvůli Evropské unii se mezi ODS a TOP 09 rýsuje další spor v oblasti zahraniční politiky.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce v rámci nové exportní strategie vrátit do diplomatických služeb lidi ze svého úřadu.

Mají přijít z podnikatelské sféry, Kuba je chce řídit sám, ale zároveň by je rád "vyzbrojil" diplomatickým pasem, který přináší svému majiteli řadu výhod. 

Je to přitom teprve rok, co ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) z ambasád po letech vyprovodil úředníky z ministerstva průmyslu a obchodu. A podle všeho je nechce zpět. 

"Nabízíme ministerstvu zahraničí do týmu diplomata dodat člověka, který se bude primárně věnovat obchodu. Stejně tak bývá na ambasádě armádní přidělenec, který tam zastupuje ministerstvo obrany. Když to zjednoduším, nazval bych takového člověka obchodním přidělencem," popsal poprvé Kuba v rozhovoru pro Aktuálně.cz své představy o návratu lidí ze svého resortu na ambasády.

Na jejich výběru se mají podle ministra podílet i zájmové organizace, Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Přijďte na konkurz!

Vojenské přidělence, které Kuba použil coby předobraz svých plánů, pro ambasády nominuje ministerstvo obrany, zároveň ale muži a ženy s vojenskými hodnostmi v zahraničí působí v roli diplomatů. Jejich status tedy odpovídá postavení vyslanců z ministerstva zahraničí. Mají například diplomatickou imunitu, vlastní diplomatický pas nebo mohou výhodně nakupovat bez placení daní.

"Potřebujeme hlavně kancelář na ambasádě. Pak se bavme dál, jaký statut tomuto obchodnímu přidělenci chceme dát," vysvětluje svoji představu Kuba. "Pro mě je ideální představa obchodního přidělence s nějakým diplomatickým pasem," dodal v rozhovoru.

Z Černínského paláce ale zní ke Kubovým návrhům diplomatické NE. "Na to, jak se stát diplomatem, existuje daný postup. Člověk se přihlásí do výběrového řízení, splní kritéria a musí mít bezpečnostní prověrku. Co se týče pracovníků ministerstva průmyslu a obchodu, jsme otevřeni tomu, aby touto cestou prošli a měli stejné podmínky, jako mají všichni ostatní občané," vysvětlil Aktuálně.cz náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub, sám zástupce ODS.

Vojenští přidělenci jako vyslanci jiných ministerstev, než je resort diplomacie, jsou podle Duba výjimkou vycházející z tradice a zvyklostí v diplomatickém světě a nelze tento postup přenášet i na další ministerstva.

"By-pass" MZV odmítá

Kuba má ale zřejmě pro své plány podporu premiéra Petra Nečase. Když si Nečas se Schwarzenbergem vyměňovali kvůli evropskému paktu přes média ostrá slova, premiér ve své razantní kritice zmínil právě i údajné Schwarzenbergovy nedostatky na poli podpory exportu.

"Je jasné, že s ministerstvem průmyslu a obchodu máme spolupracovat úzce, ale nemůžeme by-passovat standardní procedury. Maximálně podporujeme agentury ministerstva průmyslu a obchodu, jako je CzechTrade a CzechInvest, aby byly v příslušných zemích vnímané jako širší součást ambasády, ale diplomaté na ambasádě jsou zaměstnanci ministerstva zahraničí," dodal Dub.

Kuba chce se svou exportní koncepcí dobýt například čínské trhy.
Kuba chce se svou exportní koncepcí dobýt například čínské trhy. | Foto: Reuters

Exportní strategie pro roky 2012 až 2020 je v meziresortním připomínkovém řízení. Na vládu by se materiál mohl dostat už příští týden. Jeho klíčové body? Především zdvojnásobit počet obchodních zastoupení MPO, v rámci tohoto plánu se mají sloučit místa agentury CzechInvest, CzechTrade a samotného ministerstva.

Kubova nová síť "obchodních přidělenců" se má v zahraničí zaměřit hlavně na země mimo EU.

Mezi prioritní země řadí Kuba například Brazílii, Čínu, Ukrajinu, USA, Rusko či Turecko. Dalších dvacet osm států je vytipovaných z hlediska českého exportu jako zájmové země, patří k nim Alžírsko, Austrálie, Bělorusko, Jižní Korea, Maroko, Švýcarsko, Saudská Arábie či Senegal.

Kníže vs. Kníže z Hluboké

Sám ministr zahraničí Karel Schwarzenberg Aktuálně.cz řekl, že Kuba s ním své plány ani exportní strategii neprobíral. K návrhům vysílat na ambasády "obchodní přidělence" jen poznamenal: "To jsou taková přání, ta už byla dříve."

Spor mezi Schwarzenbergem a Kubou má také lehce pikantní nádech. Oba muži mají blízký vztah k jižním Čechám. Kuba býval vicehejtmanem Jihočeského kraje, rod Schwarzenbergů je zase s regionem spjatý už z historie.

Ministr zahraničí si v minulosti neodpustil rýpnutí na adresu Kubova velkého spojence, muže s pověstí kmotra, regionálního politika Pavla Dlouhého.

"Rád bych se jednou seznámil s vaším jihočeským členem Pavlem Dlouhým. Chci se ho zeptat, jak dokázal v jižních Čechách za dvacet let nashromáždit majetek, který naše rodina budovala tři sta let," měl říct Schwarzenberg Nečasovi v době povolebních vyjednávání na adresu místostarosty Hluboké nad Vltavou.

 

Právě se děje

Další zprávy