Krize kvůli Čunkovi. ČSSD blokuje sněmovnu

brp,jaa
8. 6. 2007 11:34
ČSSD považuje výměnu žalobce za politickou manipulaci
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zlom v korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka - odvolání žalobce, který měl případ na starosti - vyvolal politickou krizi.

Sociální demokraté se rozhodli, že dnes opustí Poslaneckou sněmovnu a do úterka tak budou blokovat její jednání.

Udělali to poté, co se ve sněmovně neúspěšně pokoušeli prosadit, aby byli na právě probíhající schůzi pozváni ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nebo nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Od nich sociální demokraté chtěli slyšet vysvětlení, proč se žalobce v Čunkově kauze změnil. 

Co řekli politici

Zelení si přejí co nejrychlejší uzavření případu, protože to stabilitě koalice nepřispívá - je ale svaté právo nejvyšší státní zástupkyně změnit žalobce.
Martin Bursík, Stana zelených

Je to koordinovaná akce. Je zřejmé, že pokud někdo odvolá jak státního zástupce, tak vyšetřovatele těsně před dokončením
případu, tak to je upozornění veřejnosti na totalitní metody této vládní koalice
Jiří Paroubek, ČSSD

Žijeme v zemi, kde orgány činné v trestním řízení nejsou řízeny politiky a s tím se musí sociální demokraté a komunisté smířitl. ČSSD si myslí, že parlament je Ústřední výbor KSČ, který dokáže poručit soudcům, státním zástupcům a policistům, co mají dělat.
Ivan Langer, ODS

Věřím, že to (odvolání žalobce) je jenom začátek nezávislého vyšetřování kauzy.
Jaromír Štětina, senátor za Stranu zelených

Nechceme, aby se kauza našeho vicepremiéra politizovala tím, že se bude projednávat na půdě Poslanecké sněmovny. Hájíme nezávislost rozhodování státního zastupitelství, ať je to tak či onak či onak ve věci jednoho státního zástupce.
Michaela Šojdrová, KDU-ČSL

"Je to výrazný krok: odchod z Poslanecké sněmovny. Udělali jsme ho proto, že nám jde o nezávislost vyšetřovatelů a státního zastupitelství," řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Dnes to mělo skončit

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek je obviněn, že před několika lety převzal půlmiliónový úplatek. Dnes měl podle dřívějšího plánu vyšetřovatel případu Milan Šošovička spis kauzy uzavřít a státní zástupce Radim Obst by poté rozhodl o tom, zda bude Čunek obžalován.

Obžaloba by nejspíš znamenala Čunkův konec ve vládě, premiér Topolánek dal najevo, že by vicepremiéra v takovém případě odvolal.

Místo toho byl odvolán státní zástupce Obst a podle informací Aktuálně.cz to samé se chystá v případě hlavního vyšetřovatele Milana Šošovičky. 

Foto: Ludvík Hradilek

ZLOM V PŘÍPADU ČUNEK

V korupční aféře vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka nastal zásadní zlom. Nejvyšší státní zastupitelství se totiž rozhodlo odebrat případ žalobci Radimu Obstovi z okresního zastupitelství v Přerově. "O odebrání věci rozhodla nejvyšší státní zástupkyně Vesecká včera," řekl Aktuálně.cz její tiskový mluvčí Jiří Bigas. Případ převzal náměstek jihlavského okresního státního zástupce Arif Salichov.

DALŠÍ PODROBNOSTI O ZLOMU V KAUZE ČUNEK ČTĚTE ZDE

O Vesecké rozhoduje i Čunek

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS dnes podezření z manipulace s případem odmítl. Řekl, že zatím neví, co k odebrání případu vedlo. "Za ministerstvo spravedlnosti říkám, že my v této věci nehrajeme vůbec žádnou roli. Nikterak jsme o tom nejednali s Nejvyšším státním zastupitelstvím," prohlásil.

Sociální demokracie naopak označila za krajně nezvyklý postup, kdy do případu zasáhla přímo nejvyšší státní zástupkyně, ačkoliv nadřízeným žalobce Obsta je krajské zastupitelství v Olomouci.

"Je to vážné ohrožení fungování systému státního zastupitelství," uvedl Rath. Upozornil na to, že nejvyšší státní zástupkyni jmenuje a odvolává vláda, v níž sedí obviněný Jiří Čunek.

Proti postupu ČSSD se naopak vyslovil Čunkův zastánce senátor Jaromír Štětina, který byl zvolen za Stranu zelených. "Já nechápu, proč ČSSD celou kauzu politizuje. Nejvyšší státní zástupkyně seznala vážná pochybení a vyměnila dozorujícího státního zástupce. To neznamená, že by pan Čunek nebyl dále vyšetřován," uvedl.

ČTK na okraj dnešních událostí ve sněmovně poznamenala, že přerušení schůze nejspíš do naplánovaného programu dolní komory nijak výrazně nezasáhne. Poslanci totiž v pátek stejně obvykle jednají jen do časného odpoledne a následně vždy schůzi přerušují do úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy