Kraje se obrátí na Ústavní soud. Kvůli poplatkům

Domácí Domácí
10. 1. 2010 13:11
Asociace krajů chce, aby byl vyhodnocen jejich regulační efekt
Lékárna
Lékárna | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Asociace krajů se chce obrátit na Ústavní soud, aby znovu prošetřil zdravotnické regulační poplatky.

Ústavní soud se stížností na poplatky zabýval už v roce 2008, kdy návrh na zrušení poplatků zamítl. Podle vedení Asociace krajů je však nyní jiná situace.

"Poplatky již nějakou dobu fungují, proto je nyní možné zhodnotit jejich skutečný regulační efekt," uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce předseda Asociace Michal Hašek (ČSSD).

Podle Haška se ukázalo, že zavedení poplatků nemá kýžený dopad a počet návštěv u praktických lékařů navzdory poplatkům stoupl.

Hašek, jenž je zároveň hejmtanem Jihomoravského kraje, uvedl, že v jeho regionu dál bude kraj nabízet občanům proplácení těchto poplatků formou darů.

Varování pro ODS

Hašek také uvedl, že vyzve ODS, s níž v kraji vládnou sociální demokraté v koalici, aby podpořila návrh zákona, který má regulační poplatky zrušit.

"Pokud nevyhoví, pak je nejzazší možností, že vypovíme ODS naší koaliční smlouvu," varoval hejtman. "My jsme zvítězili ve volbách a my budeme určovat politiku v kraji."

Kraj má ovšem do konce měsíce předložit ministerstvu vnitra plán, jak bude proplácení poplatků upravovat. Pokud tak neučiní, zahájí s ním ministerstvo správní řízení, které už úředníci vedou se čtyřmi kraji.

Podle Haška kraj svůj systém proplácení upraví. "Například v lékárnách přejdeme od darů na slevy," uvedl hejtman. Konečnou podobu úprav proplácení poplatků má schválit do konce měsíce zastupitelstvo.

Pokud by kraje systém proplácení poplatků neupravily, je ministerstvo vnitra podle Peciny, připraveno žalovat je u správního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy