Kocáb vyslyšel zelené a odevzdal Fischerovi demisi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 3. 2010 13:38
Podle SZ je úřednická vláda poplatná ČSSD
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb oznámil po dnešním zasedání vlády svou demisi. Předal ji do rukou premiéra k dnešnímu dni.

Naplnil tak výzvu Strany zelených, která stáhla svou podporu Fischerově vládě poté, co premiér prosadil do křesla ministra životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu.

Michael Kocáb s demisí několik dní váhal. Dnes ale prohlásil, že převážil slib zeleným, kteří ho do vlády nominovali, že se podřídí všem jejich důležitým rozhodnutím.

Místo Kocába přímo Fischer?

Zatím není úplně jasné, zda Kocábovu agendu převezme přímo premiér. "Je to jedna z variant. Budu o tom tento týden jednat," řekl Jan Fischer.

Zároveň vyloučil, že by k jednání přizval i zelené, které o víkendu zaštítila ODS.

"Výroky Strany zelených jsou dostatečně jasné a silné. Za partnery považuji reprezentanty ČSSD a ODS," upřesnil Fischer.

Právě datum schůzky o dalším osudu vlády ani složení není ale zatím dohodnuté. Premiér dnes potvrdil, že odpověď na svůj dopis zatím od ODS nedostal. "Ale není důvod k nějaké nervozitě," je Fischer optimistický.

ČSSD už premiérovi svou odpověď poslala. Je připravena k jednání a souhlasí s tím, aby práci ministra Kocába převzal právě Jan Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy