Koalice přerušila debatu o vysokých platech náměstků

ČTK ČTK
13. 12. 2012 15:52
Někteří úředníci berou 200 až 300 tisíc, zatímco poslanci mají necelých 56 tisíc
Foto: Jan Langer

Praha - Koalici se ve čtvrtek podařilo ve sněmovně přerušit debatu o údajně vysokých platech některých náměstků ministrů a vedoucích úředníků na ministerstvech.

Bod na schůzi prosadila díky momentální převaze opozice na základě žebříčku, který poslanci dostali od prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil soupis za "plky" a vyžádal si dva dny, aby sestavil "skutečně věrohodnou zprávu".

V žebříčku unie jsou vypsány průměrné měsíční platy nad 100 000, 200 000 i 300 000 korun měsíčně. Podle Kalouska obsahuje "řadu nepravdivých a zkreslených údajů" a jde o "zkreslenou, účelově zmanipulovanou zprávu".

"Doufám, že je to exces vystoupení justice, nikoli trend," řekl poslancům ministr financí.

Seznam podle Lichovníka vychází ze zpráv médií. "Zprávu jsme převzali ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz z října 2011," uvedl. Podle něj měla zpráva sloužit poslancům k zamyšlení. "Aby, když rozhodují o zmrazení platů ústavních činitelů, věděli, jak se zmrazují platy jinde," dodal. Slova ministra financí o "plcích" nechtěl komentovat.

Nový bod "informace premiéra o nehorázných platech úzké skupiny vyvolených úředníků" navrhl sociální demokrat Ladislav Šincl (ČSSD), jenž ve středu při projednávání platů ústavních činitelů kritizoval zmrazování mezd zákonodárců i zdanění paušálních náhrad.

Materiál podle něj dostali poslanci rozpočtového výboru v podkladech pro jednání o platech ústavních činitelů. Vycházel prý z toho, že pokud byl dokument podepsán jedním z představitelů soudní moci, obsahuje pravdivé informace. Šincl uvedl, že protože později někteří zástupci vlády částky zpochybňovali, navrhl bod, aby se veřejnost dozvěděla, jaká je skutečnost

Kdy bude jednání o platech náměstků a úředníků pokračovat, není jasné. Koalice může jeho další pevné zařazení na program blokovat. Koalice může jeho další pevné zařazení na program blokovat. Šincl bude navrhovat, aby se pokračovalo v úterý.

Kalousek: umím si to obhájit

Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) ale není snížení objemu mezd žádné plus. Kladné by bylo v případě, pokud by se týkalo i vysokých úředníků, kterým se podle něho platy zvýšily.

Kalousek poukazoval na to, že je možné, že při "naprosto revoluční změně" snížení objemu mzdových peněz začaly úřady více platit výkon než docházku.

Ministr podotkl, že sám přiznává některým pracovníků vyšší odměny, než je jeho plat; těm, kteří se podle něho zasloužili o úspory v desítkách miliard korun pří správě státního dluhu.

"Umím si to obhájit vůči komukoliv a kdykoliv. Těmto lidem se omlouvám, že jim nemůžu napsat víc," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy