Klaus se pustil do Sarkozyho. Škodí Evropě, řekl

Domácí Domácí
24. 12. 2008 19:42
Kritická slova si prezident neodpustil ani na adresu Lisabonské smlouvy
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Český prezident Václav Klaus se pouhý týden před začátkem českého předsednictví EU pustil do svého francouzského protějšku Nicolase Sarkozyho.

Na kritická slova došlo v rozhovoru s ředitelem Národní galerie Milanem Knižákem, který odvysílala zpravodajská stanice Z1.

Klaus, který je znám svým skeptickým postojem vůči Evropské unii, nejprve definoval svůj názor na evropské sbližování. On sám integraci vidí jako proces otevírání se, rušení bariér či stříhání drátů na hranicích.

"Na tom byla založena myšlenka evropské integrace na počátku. A teď když se toto děje a úspěchy jsou nesporné, tak okamžitě s tím šla idea, že to zas nemůžeme nechat tak volné, bez jakýchkoliv omezení," neodpustil si poznámku na adresu Lisabonské smlouvy, reformního dokumentu EU, o němž on sám tvrdí, že by narušila suverenitu Česka.

Sarkozy a spol.? Prý navýsost protievropští

Zkritizovat francouzského prezidenta mu umožnil Knižákův "návodný" dotaz, zda někteří politici "jako Sarkozy" nejsou svým způsobem nepřáteli samotné unie.

Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu
Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu | Foto: Reuters

"Myslím, že to je určitě škodění Evropské unii a já bych to rozšířil i na škodění Evropě," prohlásil Klaus.

"Jestliže je na něčem už dva tisíce let Evropa založena, tak je založena na tom, že se respektuje různost, že se respektuje odlišnost názorů a okamžitě se nestřílí po člověku, který vysloví o kousek jiný názor. To je idea Evropy a tito lidé tuto základní ideu pošlapávají," řekl prezident, který sám sebe v minulosti označil za evropského disidenta.

Skupinu lidí, kteří podle něj smýšlejí podobně jako Sarkozy, označil za "navýsost protievropské". "A mávat oni před námi Evropou, to už bych jim vůbec nedopřával," dodal.

Český prezident se v poslední době dostal několikrát do křížku se zastánci Evropské unie. Diplomatickou roztržkou například skončilo jeho setkání s europoslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy