Klaus se loučí, kritizoval vládu a popřál jí, ať dožije

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
6. 3. 2013 10:20
Tato vláda měla skvělou šanci, ale nevyužila ji, řekl prezident na společné schůzi
Václav Klaus a Petr Nečas na rozlučkovém jednání vlády
Václav Klaus a Petr Nečas na rozlučkovém jednání vlády | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Odcházející prezident Václav Klaus se přišel rozloučit s vládou. Příliš ji nepochválil a popřál jí, aby dožila.

"S jistým zklamáním musím říct, že jsem za nejnadějnější považoval  právě tuto vládu, která se zrodila s nejjasnějším a největším mandátem v historii České republiky. Proto jsem do ní vkládal největší naděje a měl na ni největší nároky. Bohužel tuto šanci nevyužila," prohlásil.

Proti tomu se premiér ohradil, že vláda prosadila vše, co chtěla, s výjimkou těch zákonů, kde potřebuje ústavní většinu.

Na námitku novinářů, zda by si Petr Nečas a spol. nevedli lépe, kdyby prezident někdy na vládu občas chodil a konzultoval s ní některé věci, Václav Klaus odpověděl negativně: "Úkolem prezidenta není chodit na vládu a plést se jí do řemesla, prezident na vládu nepatří, tady je ústavou jasně daná dělba moci."

Dodal také, že měl často  kontakt s jednotlivými ministry, kteří přišli na Hrad. Zdůraznil rovněž, že za dob, kdy byl ministrem financí, místopředsedou vlády a posléze předsedou vlády, nepamatuje, že by na zasedání kabinetu chodil Václav Havel.

Podle Klause by se měla spíše posílit pozice prezidentského veta, které je "velmi slabé a spíše symbolické".

Premiér Nečas se poté vymezil proti deklarované snaze nadcházejícího prezidenta Miloše Zemana naopak chodit na vládu a zasahovat jí do práce: "Jakýkoliv prezident si musí uvědomit, že žijeme v parlamentní demokracii a že jsou tu jisté ústavní zvyklosti."

Nečasově kabinetu Klaus popřál, aby "dožil", aby dokončil své funkční období a nový prezident se nemusel potýkat se jmenováním nové vlády.

Na dotaz, zda bude i nadále zasahovat do politiky, rezolutně odvětil: "Určitě ano. Institut Václava Klause je přece o politice a o problémech této země. Je to o pohybování se ve veřejném prostoru, ne o akademickém výzkumu. To by jinak vůbec nemusel vzniknout."

 

Právě se děje

Další zprávy