Klaus schválil rozpočet. Dlouho ale platit nebude

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 12. 2011 17:21
Vláda počítá s několika scénáři úpravy podle vývoje ekonomiky na začátku roku
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident  Václav Klaus podepsal státní rozpočet na příští rok. Počítá se schváleným schodkem 105 miliard.

Už nyní je ale jasné, že hned v prvních měsících příštího roku se bude muset rozpočet upravit.

Plán z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) totiž vychází z nereálného předpokladu ekonomického růstu 2,5 procenta.

Sám Kalousek už veřejně snížil odhad pro rok 2012 na nejvýš jedno procento. A proto se svým týmem připravuje několik scénářů, kterými zákon o rozpočtu v prvních měsících příštího roku změní.

Sněmovna rozpočet schválila minulou středu a prezident ho k podpisu obdržel v úterý. Senát státní rozpočet neprojednává. Opozice rozpočet ve sněmovně již tradičně kritizovala s tím, že je postaven na nerealistických číslech.

Objem peněz klesl

Proti předchozím rokům klesl objem peněz a počet přesunů peněz uvnitř rozpočtu. Poslanci letos schválili změny pouze v objemu jedné miliardy a 12 milionů. Na návrh ministra financí Miroslava Kalouska poslanci přesunuli 800 milionů korun na podporu sportu, 100 milionů na podporu kulturních památek a dalších 100 milionů na sociální projekty.

Na návrh sněmovních výborů posílili o dva miliony korun peníze na obnovu historických kolejových vozidel.

Dalších deset milionů přesunuli uvnitř rozpočtu ministerstva zemědělství. Z toho pět milionů korun má jít na podporu svazu včelařů a dalších pět milionů obecně prospěšné společnosti Institut celostní péče o koně.

 

Právě se děje

Další zprávy