Klaus jmenoval nového ministra kultury

Martina Macková, Veronika Suchá
26. 1. 2007 16:06
Praha - Nejistota, kdo povede ministersvo kultury, netrvala ani dva dny. Prezident právě jmenoval senátora Václava Jehličku za Helenu Třeštíkovou.
Foto: Aktuálně.cz

Změny se odehrály ráz na ráz. Ve středu večer rezignovala Helena Třeštíková, ve čtvrtek odpoledne řekl Vácalv Jehlička, že přijímá nabídku své lidové strany, aby její místo vzal. Dnes dopoledne premiér Mirek Topolánek odsouhlasil Jehličku do vládního týmu. Kolem poledne oznámil prezident, že dá změně ústavní požehnání.

"Přeji Vám, abyste dal svému ministerstvu určitou tvář," řekl Jehličkovi Klaus. Premiérovi pak popřál, aby jeho vláda už fungovala "normálně". Podle svých slov doufá, že je to na dlouho, co se s Topolánekm vidí v sále, kde se jmenují noví ministři.

Jehlička měl na rozhodování krátkou dobu. "Rozhodl jsem se proto, že je to pro mě výzva. Také mě k přijetí nabídky vyzvaly osobnosti, kterých si vážím," řekl Jehlička deníku Aktuálně.cz včera krátce poté, co na vládní nabídku kývl.

Jeho předchůdkyně Třeštíková odstoupila z úřadu po dvou týdnech. Důvody dosud pořádně nevysvětlila, ale okolnosti odchodu naznačují, že se jí nelíbilo, jak jí politici tlačí na místo nejbližších spolupracovníků lidi, které ona nechce.  

Jehličkovy podmínky

Počínání své kolegyně, která úřad časně vyklidila, Jehlička nechce komentovat. "Paní Třeštíkové si vážím, myslím si, že i já jako ministr bych si vyhradil právo vybrat si své náměstky, a to v rámci koalic dohod," řekl.

Senátor Václav Jehlička.
Senátor Václav Jehlička. | Foto: Senát

V tomto duchu si stanovil jednu z podmínek, za nichž bude na ministerstvu působit: právo veta na jmenování spolupracovníků. "Pokud mám být ministrem a mám být zodpovědný za tento resort, tak tam chci mít právo veta. Ministr si musí schválit své nejbližší spolupracovníky," uvedl Jehlička v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Za zásadní podmínku pak označil navyšování rozpočtu ministerstva kultury tak, aby výdaje na kulturu dosáhly v roce 2010 jednoho procenta státního rozpočtu v souladu s vládním prohlášením.

"Pokud se toto ministrovi nepodaří, měl by odstoupit," řekl Jehlička v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kdo s kým vlastně kamarádí?

Ačkoli problém kolem ministra kultury oficiálně končí, začala mediální přestřelka mezi Úřadem vlády a mediálním zástupcem Heleny Třeštíkové.

Ten uvedl, že na ministryni stále lidé z Topolánkova okolí tlačili, aby přijala na místo náměstka "jejich" člověka: Františka Formánka. Vládní aparát se pak pustil naopak do mluvčího -  za ministryni by podle úřadu vlády neměl mluvit nikdo, kdo u schůzek, které se týkaly náměstka, nebyl.

"Pokud se vůbec kdykoliv konala nějaká konzultace s ministryní Helenou Třeštíkovou, nebyl u nich nikdo další přítomen, a nikdo je tedy nemůže komentovat, tedy ani pan Milan Řepka," uvedl Topolánkův úřad.

Navíc vyzval Řepku, aby uvedl, kolikrát se v poslední době setkal se šéfem poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Jaroslavem Tvrdíkem a o čem spolu jednali.

"S panem Tvrdíkem jsem se naposledy viděl loni v dubnu, kdy mě nabízel práci pro pana Paroubka, kterou jsem odmítl," řekl Aktuálně.cz Řepka, který nařčení úřadu vlády odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy