Klaus a pero je celosvětový hit, píše už i BBC

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 4. 2011 16:45
CBS News: Je těžké být lídrem vyspělé země a úplně nejhorší je, že nemáte dost per
BBC
BBC | Foto: Repro: Aktuálně.cz

* Video z pořadu 168 hodin, jež vysílá Česká televize, dosud na YouTube zhlédl více než milion lidí na celém světě * Podle komentářů na internetu diváky pobavil hlavně výraz, který český prezident při svém počínání měl

New York - Chilská příhoda českého prezidenta Václava Klause s perem už zaujala média prakticky z celého světa. O Klausovi v roli zloděje psacích potřeb se píše na ruských serverech, v USA, na Britských ostrovech či ve Španělsku.

Na portálu Yahoo.com se článek o Klausovi a "jeho" peru stal ve středu 13. dubna jak nejčtenějším, tak i nejvíce přeposílaným e-mailem.

O incidentu píší mnohá americká média. Například televizní stanice CBS News na svých webových stránkách píše o tom, že Klaus "sbalil pero s rošťáckým úsměvem".

Titulní strana serveru Yahoo.com dne 13. dubna.
Titulní strana serveru Yahoo.com dne 13. dubna. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

O záběrech České televize informovala i stanice ABC News či internetový deník The Huffington Post.

"Je těžké být lídrem země vyspělého světa. Pracujete od úmoru do úmoru, jeden bolehlav střídá druhý a úplně nejhorší ze všeho je, že nemáte dost per. Prezident České republiky Václav Klaus ví, co to obnáší. Což může být vysvětlení, proč na nedávném jednání v Chile ukradl pero," napsala stanice CBS News.

CBS News: Dej mu co proto, Noro!

Podle ní celý výjev na záběrech České televize, kdy Klaus sedící vedle svého chilského protějšku Sebastiána Piñery z pouzdra na stole vyjme propisku, schová ji pod stůl a pak zasune do kapsy u kalhot, dosahuje dokonalosti v okamžiku, kdy je psací pomůcka bezpečně ukrytá a na prezidentově tváři se objeví rozjařený úsměv.

"Abychom byli spravedliví, je nutné podotknout, že pořadatelé by mu pero nechali tak jako tak. Ale byla by to potom zábava? Možná že se (Klausovi) líbí, když česká novinářka Nora Fridrichová na jeho účet pronáší duchaplné poznámky. Dej mu co proto, Noro!" uzavírá televize.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

ABC News: Nemusíte umět česky a rozumíte

Stanice ABC News si všímá toho, že se záznam s Klausem v hlavní roli stal senzací na internetovém serveru pro sdílení videa YouTube.

Podle něj diváci vůbec nemusí umět česky nebo španělsky, aby pochopili, o co šlo. Televize cituje i Klausovo úterní vyjádření k události, kdy prezident uvedl, že nešlo o pero, ale propisku, a že šlo o něco, co se s takovými věcmi "standardně dělá".

The Huffington Post: Je to kleptoman?

The Huffington Post si pak s nadsázkou klade řečnický dotaz, zda český prezident může být kleptomanem. Tato otázka podle něj zaměstnává mnoho myslí poté, co Česká televize zveřejnila záběry s Klausem.

Počin hlavy Česka pak označuje za nepříliš rafinovaný.

Huffington Post
Huffington Post | Foto: Repro: Aktuálně.cz

The Times: Ne až tak utajený manévr

Český prezident chycen, když sbalil pero chilského vůdce, nadepsal svůj článek i britský deník The Times, zatímco The Guardian píše v titulku, že "Václav Klaus byl chycen, když ukradl pero na cestě v Chile".

Známý excentrický politik byl natočen, jak si kradmo strčí protokolární pero do kapsy svého saka, uvádějí The Times. Podrobně popisují "ne až tak utajený manévr", během něhož pero skončilo v levé kapse saka.

I britský list zaujal zejména Klausův "spokojený úsměv", když zavírá prázdné pouzdro od pera.

The Times citují Klausova mluvčího Radima Ochvata, který trval na tom, že pero byl dar. "Přesto video...přesvědčilo mnoho Čechů o kleptomanii jejich prezidenta," podotkl deník.

"Václav Klaus je kontroverzní postava nechvalně známá svou hašteřivostí. Varování před globálním oteplováním odsoudil jako ´falešný mýtus´, ekologismus označil v dnešním světě za ´největší hrozbu svobodě´ a byl obviněn z několika afér s ženami, kterým bylo něco přes 20. Známé je také, jak ho usadil prezident Barack Obama při evropské cestě v roce 2009, kdy americký politik údajně odvolal naplánovanou večeři a dal přednost romantickému večeru s manželkou Michelle," píší konzervativní The Times.

The Guardian: Popis popotahování saka

Z ruského serveru Pravda
Z ruského serveru Pravda | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Spíše levicový The Guardian píše, že "konzervativec Václav Klaus v posledních letech přitahoval mezinárodní pozornost častěji svými bojovnými euroskeptickými názory". "Tentokrát byl ale natočen, jak vytahuje z pouzdra protokolární pero...v době, kdy ho chilský prezident nadšeně vítá při tiskové konferenci. Klaus pero důkladně zkoumá, hýbe rukama pod stolem, popotahuje si sako a nakonec položí na stůl prázdné ruce a pouzdro zase zavře," líčí do detailu situaci The Guardian.

Cituje Václava Klause, když vysvětluje, že lidé si berou při takovýchto příležitostech běžně pera a bloky a že on sám má pero z říjnového summitu NATO a blok z lotyšského parlamentu. Ale v České republice záběry inspirovaly facebookovou kampaň vyzývající veřejnost, aby přispěla na zvláštní sbírku per pro prezidenta, uzavřel The Guardian.

 

Právě se děje

Další zprávy