KDU za Čunkem stojí i přes výroky o opálených

čtk, ves
3. 4. 2007 10:00
Dnes ho podpořilo lidovecké předsednictvo
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Čunek v čele KDU - ČSL vedle obvinění z korupce "ustál" i výroky, že peníze od státu v Česku dostávají jen Romové nebo opálení. Předsednictvo přijalo jeho vysvětlení a podpořilo ho.

Někteří lidovci mu vyjádření pro páteční Blesk zazlívají, k rezignaci jej ale nevyzval nikdo.

"Přijali jsme jeho slova a jeho vysvětlení s tím, že se také omlouvá veřejně. Domnívám se, že to byla především záležitost bulvárního tisku přenesená do seriózních médií, která to příliš rozmazávají," řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek.  

Už dnes večer se možná sejdou na popud zelenách i špičky koalice, aby jednaly o Čunkově setrvání ve vládě.

Čunka včera ve zpravodajství televize Nova kritizoval i prezident Václav Klaus. Zároveň vyzval politiky, "aby se nevezli na vlně laciného populismu a aby neakceptovali předsudky nemalé části české veřejnosti".

"Já prostě něco takového u pana Čunka prostě cítím, i když vím, že to není politický program strany, kterou reprezentuje. Tak prostě je jasné, že nemluvil o opalování na jarním sluníčku. Proto je pro mě jeho výrok naprosto, ale naprosto nepřijatelný," řekl Klaus.

Pithart: Omluva s ale není omluva

Místopředseda Senátu za KDU-ČSL Petr Pithart považuje Čunkovy výroky na adresu Romů za nepřijatelné. "Pokus o tu omluvu, to prostě nemůže být uznáno, protože omluva, ve které je slůvko 'ale', není žádná omluva," dodal.

Čunek v tisku na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." V neděli se za výrok omluvil. Tvrdí zároveň, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu. Lidí se prý dotkly proto, že je nepochopili.

Línek: Není to oficiální stanovisko KDU

Pithart již dříve označil Čunkův postup vůči romským neplatičům nájemného ve Vsetíně, kteří byli vystěhováni do kontejnerových domů za hranice města či úplně mimo okres, za skandální. "Nic na tom neměním. Bohužel se ukazuje, že jsem měl pravdu," řekl dnes.

Za nevhodné považuje Čunkovy výroky i první místopředseda Línek. "Nesouhlasím s nimi, nevyjadřují oficiální názor KDU-ČSL, která má propracovaný program vůči menšinám," uvedl. Za důležité ale považuje, že se vicepremiér omluvil. "Jsem schopen pochopit, že to řekl v určité nadsázce a v určitém kontextu. Každopádně takové výrazové prostředky nepatří do slovníku žádného politika," soudí.

Poslanec Tomáš Kvapil míní, že Čunkova omluva za nevhodné výroky je dostatečná a je zbytečné celou věc dále "rozpitvávat". Ve středu se sejde celostátní konference KDU-ČSL, která se má věnovat hlavně vládním reformám. I tento orgán by se mohl situací zabývat.

Zelení chtějí večer diskutovat o Čunkově odchodu

Koaliční schůzku, na které se má diskutovat o Čunkově odchodu z vlády, žádají zelení. Jejich předseda Martin Bursík řekl, že schůzka se uskuteční až po projednání finančních reforem. Výroky lidoveckého předsedy vztahující se k Romům odsoudily o víkendu všechny ostatní parlamentní strany, jsou pode nich xenofobní.

Podle Kasala ale není jasné, zda zelení myslí svůj tlak na Čunkův odchod z vlády vážně. "Jestli to není jenom takové bubákování, protože jistě nebudou chtít kvůli několika nešikovnostem shodit vládu," řekl. Zelení v neděli na přímou otázku, jestli budou žádat Čunkův odchod z vlády, neodpověděli.

I místopředseda KDU-ČSL Hošek si myslí, že Čunkovy výroky nebyly nejšťastnější. "Ale reakce zelených je přehnaná. Myslím, že hrají svoji hru, chtějí se odlišit," řekl dnes Hošek ČTK.

Soudí, že výroky šéfa lidovců na adresu Romů v deníku Blesk byly vytrženy z kontextu a nebudou mít zásadní dopad na soudržnost koalice či setrvání Čunka v kabinetu. "Vláda má teď před sebou klíčové reformy, je potřeba udržet koalici pohromadě," uvedl Hošek.

Co přesně Čunek řekl?

Foto: Aktuálně.cz
Otázka čtenáře: "Budou se dotovat i ostatní lidé jako Romové? Potřeboval bych 200 tisíc, abych mohl dokončit barák." (Říha, Dolní Němčí)

Jiří Čunek před jednáním republikového výboru
Jiří Čunek před jednáním republikového výboru | Foto: Ludvík Hradilek
Odpověď Jiřího Čunka: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."
 

Právě se děje

Další zprávy