Kdo podpoří novou vládu, nebude poslancem, hrozí Čunek

Kateřina Eliášová
8. 4. 2009 10:22
Lidovci zopakovali, že se nebudou podílet na novém kabinetu. Navíc hrozí rebelům
Šéf lidovců Jiří Čunek
Šéf lidovců Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení KDU-ČSL dnes pohrozilo svým poslancům, kteří se hodlají podepsat pod dohodu o vzniku překlenovací vlády Jana Fischera, že se nemusejí dostat na kandidátku pro předčasné říjnové volby.

Po středečním ranním jednání předsednictva strany to řekl předseda strany Jiří Čunek.

"Budou primární volby a v těch primárních volbách se budou volit kandidáti do Poslanecké sněmovny. Tam všude místní organizace zohlední chování těchto poslanců," uvedl Čunek.

Například již zmiňovaný Kalousek už včera po jednání klubu oznámil, že v předčasných volbách už kandidovat nechce.

Podporu pro letní překlenovací vládu zvažuje například právě Kalousek, který se postavil proti rozhodnutí orgánů své strany a taky šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa.

Topolánek sbírá podpisy

Podpisy pro dohodu o překlenovací vládě, konání předčasných voleb a cestě k nim začal včera sbírat premiér v demisi Mirek Topolánek. Jisté má hlasy svých poslanců z ODS, přidají se i socialisté a zelení.

Šéf ČSSD už prezidentu Václavu Klausovi oznámil, že jeho poslanci Topolánkův návrh podpoří.

Lidovci ale takové řešení odmítají.

"KDU-ČSL je připravena k jednání s dalšími demokratickými stranami k jednání o sestavení vlády s mandátem do předčasných voleb za předpokladu, že současná vláda dokončí v demisi české předsednictví EU," zní usnesení strany.

Česko by k volbám měl dovést kabinet Jana Fischera.
Česko by k volbám měl dovést kabinet Jana Fischera. | Foto: ČSÚ

Dohoda mezi Topolánkem a Paroubkem je ale na tom, že tato vláda v demisi skončí už 8. května a po ní nastoupí úřednický kabinet šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera.

"Rozhodnutí o případné podpoře vlády bude založeno až na základě programového prohlášení této vlády," rozhodli se dnes lidovci.

Vylučování ze strany? U nás ne

Čunek se dnes nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, že se část jeho poslanců hodlá spojit s Mirkem Topolánkem a dohodu podepsat.

Pohrozil neúčastí na kandidátkách, vylučovat vzpurné poslance ze strany ale nechce. "My k takovým krokům nepotřebujeme přistupovat," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy