Kavan vyzývá ČSSD k hladovce, senátorka chce začít

Libor Stejskal Libor Stejskal
1. 6. 2008 20:20
Výzvu v TV podpořil i šéf strany Jiří Paroubek
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jan Kavan, považovaný v sociální demokracii za představitele levicové frakce, vyzval na víkendové programové konferenci strany své kolegy, aby se připojili k hladovce proti umístění amerického radaru na území České republiky.

Protest drží již 21 dnů Jan Tamáš z hnutí Ne základnám a další aktivista Jan Bednář. Kavan vyzval k tzv. řetězové solidární hladovce, při níž by jednotliví sociální demokraté postupně drželi hladovku jeden den. Uvedl, že ví již o desítkách kolegů, kteří se chtějí k hladovce připojit.

Předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajůšková poté oznámila, že by chtěla držet hladovku jako první. Vedení ČSSD zatím nezaujalo k této výzvě žádné oficiální stanovisko.

Předseda strany Jiří Paroubek ale naznačil v televizním pořadu Otázky Václava Moravce, že sociální demokraté symbolickou hladovku držet budou. Uvedl, že šéf poslaneckého klubu Michal Hašek právě dohaduje podrobnosti.

Zároveň vyjádřil naději, že Tamáš s Bednářem svoji hladovku ukončí, neboť jejich zdravotní stav podle něj začíná být vážný. Chce, aby "štafetu" od nich přebrali sociální demokraté.  

Podle některých informací se Tamáš s Bednářem chystají v pondělí oznámit, kdy hladovku ukončí.   

Čtěte také:
Radar v Česku: Schwarzenberg přijal hladovkáře
Radar v Česku: Žranicí za radar, hladovkou proti němu
Odpůrci radaru se rozhodli kvůli Brdům nejíst

 

Právě se děje

Další zprávy