Kauza Morava míří na Topolánka. Tak jako kdysi Kořistka

11. 9. 2008 22:00
Zpravodajské hry jsou folklórem už čtvrtých voleb
Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Skandály po zveřejnění tajných informací doprovázejí každé z několika posledních voleb.

Případy Kořistka (2004), Kubice (jaro 2006), Budišov (podzim 2006) a Morava (2008) mají společnou ještě jednu věc: Jsou zpravodajskými hrami, kterých se aktivně účastní média.

Ve dvou případech unikly policejní zprávy, třikrát byla porušena pravidla novinářské etiky, ve všech případech následovalo (či bude následovat) policejní vyšetřování.

Nasazení mimořádných zpravodajských prostředků bývá zdůvodněno tím, že se odhaluje korupce a vydírání na politické scéně, případně propojení politiky se zločinem.

Velké důsledky malých příčin

Zatím však všechna snaha nevedla k tomu, aby byl kdokoli odsouzen, s výjimkou poslance Zdeňka Kopistky (US), který na údajnou korupci upozorňoval. Důvodem je mimo jiné i to, že z věcného pohledu jde o marginální případy. Nejvyšší finanční částka, o které byla řeč, dosáhla 30 milionů korun (údajná zpronevěra v případu Budišov).

(Pod grafikou analýza pokračuje)

I když tématem zpravodajských her nejsou ani důležité sporné momenty mezistranických či vnitrostranických bojů, mají aféry obvykle silný dopad na politickou situaci a nelze vyloučit, že také na volby, kterým předcházejí.

Pravidla nepomohou

Případ Morava splňuje všechny parametry předvolebních zpravodajských her, někdy je ještě překračuje.

Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní.
Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní. | Foto: Ondřej Besperát

Ke získání vstupních informací byla využita skrytá kamera a dokonce řízená provokace. Porušení pravidel novinářské etiky je omlouváno tím, že jde o mimořádnou situaci. "Ve zkoušce Moravou nám pravidla BBC nepomohou," vysvětlil Petr Fischer v Hospodářských novinách.

Aféra se týká nejvyšších politických pater, zmiňováni jsou dokonce blízcí spolupracovníci premiéra Mirka Topolánka (ODS). Padlo první trestní oznámení.

Na rozdíl od předchozích afér už na svůj mandát rezignoval první poslanec, další je k rezignaci vyzýván, dva hrozí odchodem z poslaneckého klubu.

Bez iniciativy médií by se přitom nic nestalo. Mladý poslanec Jan Morava (ODS) se snažil získávat kompromitující materiály po provokaci samotných novinářů.

Úspěšný Topolánek

Případ Morava míří na Topolánka a tím vyrovnává skóre mezi předsedy nejvyšších stran. Už dvě zpravodajské hry (Kubice a Budišov) se týkaly Jiřího Paroubka (ČSSD), Topolánka zatím jen jedna (Kořistka).

"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury.
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Přitom Topolánek vyvázl ze "své" aféry mnohem lépe než později jeho soupeř.

I když byl dva měsíce před krajskými volbami kvůli podezření z nabízení úplatků zatčen jeho nejbližší spolupracovník Marek Dalík, šéf ODS přežil beze ztrát. Vyšetřování Dalíka bylo během dvou týdnů zastaveno a Topolánek úspěšně zaútočil na policii, která ve snaze odhalit korupci odposlouchávala dokonce jeho vlastní telefon.

"Nemluvme o kauze Kořistka, ale o případu odposlechy," znělo Topolánkovo heslo na podzim roku 2004. Těsně před krajskými volbami v roce 2004 si dokonce ministra vnitra Františka Bublana a premiéra Stanislava Grosse (oba ČSSD) pozval na koberec prezident Václav Klaus (ODS), aby mu vysvětlili, proč policie každého odposlouchává.

Volby Topolánek suverénně vyhrál.

Poražený Paroubek

Tolik času na obranu neměl před dvěma lety šéf ČSSD Paroubek. Předseda bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) pozval šéfa elitního policejního týmu Jana Kubiceho do sněmovny týden před parlamentními volbami.

Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě
Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě | Foto: Petr Sznapka

Na únik materiálů o případu biolíh, při kterém policisté zjišťovali informace o Paroubkových známých, nedokázal předseda ČSSD reagovat. Po volbách si na veřejnosti uškodil výbuchem emocí v legendárním "únorovém" projevu.

Také případ Budišov zamířil na špičky ČSSD jen deset dní před komunálními volbami v říjnu 2006. Ještě den před hlasováním unikl z policejní cely zápis výslechu bývalé Paroubkovy náměstkyně Věry Jourové, ve kterém odpovídá na otázky o případné Paroubkově roli v případu zpronevěry.

Není prokazatelné, nakolik a jestli vůbec se případ Budišov podepsal na sedmiprocentním propadu preferencí ČSSD před říjnovými volbami. Dva týdny po začátku aféry však stranu opustil první přeběhlík Michal Pohanka, který byl účastníkem budišovského skandálu.

Naštěstí v září

Po zkušenostech z roku 2004 neztrácejí ani tentokrát špičky občanských demokratů naději, že se vyznění aféry obrátí. "Je lepší, že aféra vypukla začátkem září, než v říjnu," shodují se členové grémia, kterých se Aktuálně.cz dotázalo.

Foto: Ondřej Besperát

Víc než volební porážkou hrozí případ Morava oslabením vlády. Aféra způsobila definitivní roztržku Vlastimila Tlustého s premiérem Topolánkem i poslaneckým klubem ODS. Tlustého však nadále podporují kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel.

O své podpoře vládě pochybují také zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, protože první z nich se Morava chystal vydírat.

Ztrátu pěti hlasů by v případném hlasování o důvěře vládě nenahradili ani čtyři odpadlí poslanci ČSSD. Šéf opozice Paroubek ovšem útok na vládu před volbami nechystá. 

 

Právě se děje

Další zprávy