Kalousek uvažuje o odkladu penzijní reformy

Petr Holub
1. 11. 2011 11:33
Bude to maximálně 12 měsíců, řekl ministr financí na otázku Aktuálně.cz
Miroslav Kalousek: Dávám odkladu maximálně rok.
Miroslav Kalousek: Dávám odkladu maximálně rok. | Foto: Jan Langer

Praha - Den poté, co oznámil očekávané potíže státního rozpočtu, připustil ministr financí Miroslav Kalousek možný odklad nákladné penzijní reformy.

Na otázku Aktuálně.cz řekl, že by se její start mohl zdržet maximálně o dvanáct měsíců.

"Diskutujeme o výhodách a nevýhodách termínů 1. 1. 2013 a 1. 1.2014. Pozdější datum nepřipadá v úvahu," uvedl Miroslav Kalousek.

Ze státního rozpočtu, jehož potíže Kalousek avizuje, by se mělo financovat založení druhého penzijního pilíře. Podle Kalouska má však případný odklad pouze technické a legislativní důvody.

"Zejména musí být precizní legislativní vazba na dosud neschválený občanský zákoník," upřesnil.

Odklad ušetří 20 miliard

Osud občanského zákoníku skutečně není předem jistý.

Sněmovna by ho měla schválit ještě na probíhající schůzi a platit má od ledna 2013, avšak ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který zákoník sepsal, nevylučuje pozdější termín. Už jen z toho důvodu, že zákon o třech tisících paragrafech je "možná úplně největší legislativní dílo v dějinách českého Parlamentu".

Foto: Petr Vyoral

Případná komplikace s občanským zákoníkem by v každém případě pomohla státní pokladně.

Dopad důchodové reformy na veřejné finance bude podle jejích autorů neutrální, avšak pouze zásluhou sjednocení DPH na 17,5 procentech.

Zvýšení dolní sazby DPH vynese rozpočtu v příštím roce 20 miliard a ministerstvo financí doporučuje, aby se výnos využil na snížení deficitu důchodového účtu. Ten letos dosáhl dvojnásobné částky za pouhých devět měsíců.

Rozjezd penzijní reformy v lednu 2013 by tak vyžadoval investici jiných dvaceti miliard, na kterou by bylo třeba získat prostředky jiným způsobem, buď úsporami, anebo dalším zvýšením daní.

Za dva roky bude lépe

Na prohloubení rozpočtových potíží vinou penzijní reformy v roce 2013 upozorňuje také návrh státního rozpočtu.

Bez ohledu na hrozící ekonomický pokles v něm ministr Kalousek požaduje, ať vláda každoročně sníží výdaje, případně jiným způsobem ušetří třicet miliard.

V příštím roce větší část třicetimiliardové díry zalepí výnos daně z přidané hodnoty původně určený na penzijní reformu, ovšem v roce 2013 by bylo nutné najít úspory celkem za 50 miliard.

Pokud se penzijní reforma odloží o rok, odsune se tím i nutnost ušetřit v období nízkého ekonomického růstu tak obrovskou částku. V roce 2014 předpokládá ministerstvo financí tříprocentní ekonomický růst, který už může zajistit státu dostatečné příjmy, aby reformu financoval.

 

Právě se děje

Další zprávy