John řekl, s kým chce vést VV. S Bártou a bez Babáka

Kateřina Eliášová
15. 5. 2011 13:30
V Johnově týmu by měla být Peake, Klasnová, Bárta, Šťovíček a Navrátilová
Foto: Jan Langer

Praha - Současný předseda Věcí veřejných Radek John veřejně oznámil, s kým by chtěl po květnové volbě vést stranu, pokud vyhraje.

V jeho týmu by neměl chybět asi nejvýraznější politik této strany – exministr dopravy Vít Bárta. "Chci jej jako koaličního vyjednavače, a proto musí dostat nějaký mandát," odpověděl John na otázku, zda s ním v týmu počítá.

Bárta měl původně rovněž usilovat o post předsedy, v týdnu však oznámil, že kandidaturu stahuje a stojí za Johnem.

Bárta je CML

John má však podmínky, za kterých by měl Bárta v jeho týmu fungovat. "Nebude tím centrálním mozkem lidstva, kterým on chce občas být," narážel John na Bártova slova na tajných nahrávkách, které se objevily v pátek.

Na jedné z nich Bárta nejbližším spolupracovníkům říká, že prezident Václav Klaus udělá to, co mu řekne.

"Jeho schopnost orientovat se v ekonomických otázkách je pro VV důležitá," komentoval John, proč si Bártu do týmu vybral.

Tři ženy a tři muži

John v týmu počítá i se svými dvěma protikandidátkami, šéfkou poslaneckého klubu Karolínou Peake a poslankyní z Olomouckého kraje Dagmar Navrátilovou. Trojici žen by měla doplnit ještě místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová.

"Ta je zástupkyní velmi důležitého Středočeského kraje," vysvětlil, proč ji v týmu chce.

Posledním politikem v Johnově týmu je poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček, který je současně starostou Litvínova. Podle Johna by měl mít na starost komunikaci s regiony.

John naopak nepočítá s poslancem Michalem Babákem. Ten v sobotu oznámil, že stahuje kandidaturu na předsedu strany, jako důvod uvedl neustálé mediální útoky, které prý poškozují i stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy