John nechce předčasné volby. Zaklíná se obavou z KSČM

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 4. 2012 16:14
Věci veřejné podle něj nepodniknou žádný krok, který by vedl k předčasným volbám
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné nepodniknou žádný krok, který by vedl k předčasným volbám. Prohlásil to předseda strany Radek John. Je podle něj potřeba zabránit vítězství a vládě ČSSD a komunistů.

John, jehož VV se rozštěpila na dvě části, se v neděli schází s koaličními lídry z ODS a TOP 09 Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem.

ODS se rozhodla koaliční smlouvu s VV vypovědět. Podle Johna se VV stanou "konstruktivní opozicí".

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění od CVVM by v případě voleb nyní Věci veřejné získaly zhruba dvě procenta hlasů.

Pro sociální demokraty by se rozhodla třetina voličů. Druhá by byla KSČM, která získala pětinu hlasů a podle dostupných informací poprvé od doby opoziční smlouvy předstihla ODS. Čtvrtý nejvyšší počet hlasů by dostala TOP 09.

"Je potřeba udělat všechno pro to, aby vláda pokračovala, protože jinak budeme mít ostudu v celé Evropě," řekl dnes John. Do případných předčasných voleb zemi podle něj žene premiér Nečas, nikoliv VV.

Johnova strana, ze které v posledních dnech odešli všichni ministři a část poslanců, prý udělá vše pro to, aby se zemi Evropa nesmála. John ale jednoznačně neodpověděl na otázku, zda by i bez zastoupení ve vládě poslanci věrní původním VV nynější kabinet podrželi při opozicí vyvolaném hlasování o nedůvěře. "Tak daleko ještě nejsme," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy