Úsvit odřízl Okamuru. Spojí se s VV a založí novou stranu

Domácí Domácí
Aktualizováno 10. 2. 2015 12:47
Členové hnutí jsou dlouhodobě nespokojení s vystupováním svého předsedy. Úsvit má po dvou letech existence pouze devět členů.
Tomio Okamura
Tomio Okamura | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanci a předsednictvo hnutí Úsvit se dohodli na založení nové politické strany. Chtějí, aby vznikla nová platforma pro hájení národních zájmů, spolupracovat má mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou.

"Poslanecký klub hnutí Úsvit pověřuje své nezávislé poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která kooptuje do svých politických orgánů poslance hnutí Úsvit a Věcí veřejných," přečetl z usnesení poslaneckého klubu jeho místopředseda Petr Adam. Ideovým východiskem nové strany má podle něj být pozitivní, nepopulistická ochrana národních zájmů.

Založení nové politické strany podpořilo i předsednictvo hnutí, uvedl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Ten se šéfem klubu stal v lednu, když proti vůli Okamury nahradil tehdejšího šéfa Radima Fialu. Černoch odmítl, že by šlo o puč proti Okamurovi. I on se podle něj může stát členem nové strany.

Poslanecký klub hnutí Úsvit o této možnosti jednal v noci na úterý. Na schůzku upozornil deník Právo. Nakonec se klub dohodl, že rozšíří řady svých členů. Jako jediný se proti tomuto plánu postavil předseda strany Tomio Okamura.

Většina poslanců s návrhem souhlasila. "Ze dvanácti jich bylo deset pro, jeden se zdržel hlasování, Okamura byl jediný proti," řekl deníku zdroj, který byl přítomný jednání klubu.

Nespokojenost s Okamurou

Členové hnutí jsou dlouhodobě nespokojení s vystupováním svého předsedy. "Poslancům došla trpělivost s tím, jak byli pořád stavěni před hotovou věc. S podporou vraha Pechance, s kauzou černých ovcí či s textem o venčení prasat u mešit," řekl zdroj.

Hnutí, které vzniklo v roce 2013, má dosud jenom devět členů, a to i přes to, že Okamura loni sliboval nábor nových lidí. Úsvit se nyní chce novým členům otevřít. Nedávno to uvedl i předseda poslaneckého klubu Marek Černoch. "Jsem zastáncem toho, aby strana měla co nejvíc členů. Každá strana musí mít členskou základnu," řekl Právu.

Transformovaný Úsvit by rád navázal užší spolupráci s francouzskou Národní frontou Marine Le Pen, která ostře vystupuje proti imigrantům. Černoch a předseda OK strany Jiří Janeček už s předsedkyní francouzských nacionalistů v Evropském parlamentu o spolupráci jednali.

Signálem protiokamurovských nálad ve straně bylo svržení předsedy klubu Radima Fialy, který má k Okamurovi blízko. Předseda strany Fialu podpořil, ale před svržením ho to neuchránilo.

 

Právě se děje

Další zprávy