Heger odborářům neustoupil. O protestu rozhodnou večer

ČTK ČTK
6. 9. 2010 14:10
Dnes večer se odboráři ještě sejdou s premiérem Petrem Nečasem
Foto: Oficiální web Leoše Hegera

Praha - Zdravotnické odbory si na dnešním jednání nevymohly na ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi ústupky ve změnách tarifů, které podle nich výrazně sníží platy.

O vyhlášení stávkové pohotovosti a účasti na demonstraci, kterou chystají odborové svazy na 21. září, rozhodnou až podle výsledků dnešního večerního jednání odborářů s premiérem Petrem Nečasem.

"V tuto chvíli žádné ústupky ze strany ministerstva zdravotnictví nejsou, protože žádný definitivní návrh, který by zcela jistě určoval, jak to bude, není ještě připraven," řekl po jednání novinářům Heger.

Sliby nám nestačí

Ministr připomněl, že tabulkový návrh, který ruší zvýhodnění zaměstnanců za počet odpracovaných let, vyžaduje změny v zákoníku práce, a o nich se jedná.

"Rozcházíme se z naší strany dnes neuspokojeni. Nechceme změny v zákoníku práce, které by rušily tarify," řekla novinářům místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Heger soudí, že platy ani po zrušení věkových stupňů výrazněji neklesnou, už dnes tvoří třeba u lékařů tarif jen 40 procent platu.

Chápe prý, že odboráři cítí plánované škrty jako urážlivé pro zaměstnance. Sám by si uměl představit, že by určité odstupňování zůstalo. "Dostal jsem příslib od ministrů financí a práce a sociálních věcí, že ještě za jednotlivé dotčené resorty se bude jednat," uvedl.

Příslib, že se o úpravách a tarifech pro zdravotníky bude jednat, není podle Břeňkové pro odboráře přijatelný. Nemají záruku, že se tak stane. Nemají v rukou ani žádné návrhy, s nimiž by souhlasili. "Vše, co zatím máme, je vždy pro zaměstnance zdravotnictví a sociální péče horší," řekla.

Výjimka pro zdravotníky

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ušetřit desetinu výdajů na platech, navrhlo snížit o desetinu platové tarify a změnit tarifní tabulky.

S návrhem nesouhlasí ani Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora. Upozorňují, že nejde o snížení platových tarifů jen o desetinu. Zkušení zdravotníci můžou podle nich přijít až o 40 procent tarifní složky.

Snížení platových tarifů podle odborů i komory povede k dalším odchodům kvalitních pracovníků do zahraničí a ke zhoršení kvality poskytované péče ve zdravotnictví a sociálních službách. Heger se však většího odlivu lékařů do ciziny neobává.

Komora vyzvala Hegera, aby vyjednal pro zdravotnictví výjimku. Požaduje vlastní platovou tabulku pro zdravotníky.

 

Právě se děje

Další zprávy