Fuksa: Lidé v ODS se bojí mluvit, je to jak za totality

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 10. 2011 11:30
Poměry v ODS začínají připomínat předlistopadový režim, říká odvolaný ministr
Fuksa: Byl jsem dobrý ministr.
Fuksa: Byl jsem dobrý ministr. | Foto: Jan Langer

Praha - "Myslím, že jsem za ten rok odvedl hodně dobré práce a odcházím se vztyčenou hlavou. A mrzí mě, že pan premiér neřekl veřejně to, co mi řekl mezi čtyřma očima: že důvodem nejsou má pochybení, ale náš politický rozchod," prohlašuje dnes už exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), kterého v úterý nechal překvapivě odvolat premiér Petr Nečas (ODS).

Současnou situaci v ODS přirovnává Fuksa předlistopadovému režimu: podle něj se členové strany začínají bát říkat svůj názor.

On sám tvrdí, že "zlobit" v ODS nebude, ale jen říkat "svobodně" své názory.

A.cz: Představme si situaci, že by se Petr Bendl stal ministrem a v říjnu nebyl zvolen do čela středočeské ODS. Měli byste pak pocit, že máte Středočecha ve vládě?

Já bych tohle nazval "akce Klín". To není standardní výměna ministra za ministra, je to akce na posílení jedné názorové skupiny středních Čech.

Když se letos objevily první požadavky na mé odvolání, sešla se regionální rada a jednomyslně dala stanovisko, že Fuksa je dobrý ministr. I hlasem Petra Bendla. A že by premiér neměl dopustit odvolání ministra Fuksy. A teď jmenuje na jeho post jiného člena středních Čech. V úterý, když proběhlo mé odvolání, se dovolávala svolání regionálního sněmu na Petru Bendlovi. A Petr Bendl byl včera nedostupný.

A.cz: Začala válka Petra Nečase se středočeskou ODS?

Rozhodně to neoznačujeme jako válku, ale mluvíme nahlas o tom, aby se v ODS směly říkat rozdílné názory na různé věci.

Nejsme banda rebelů!

A.cz: V úterý jste jako středočeský region protestovali, ale regiony ODS se ve středu postavily za premiéra, ne za vás. Nešlo pak tedy o zpacifikování ostrůvku rebelů?

Proboha, odmítám toto označovat za rebelii. Bavíme se o marginálii z té škály změn stanov. Věděli jsme, že jsme osamoceni, když jsme nechtěli prodloužit mandát současnému vedení ODS o půl roku. Potenciální diskuse ke kongresu směřovala k tomu, zda bude volební, nebo ne. A premiér měl jasno, že má drtivou většinu republiky na své straně, že kongres bude nevolební. Takže se neměl čeho bát.

A.cz: Premiér vaše odvolání zdůvodnil i pochybeními…

Dva zásadní důvody, které pan premiér uvedl jako moji chybu, byly na pokyn a příkaz pana premiéra.

A.cz: O které jde?

Tam, kde nemohu zasáhnout já, ale musí on - a to je indexace dřeva. A druhým problémem, který jsem podle něj špatně řídil, je spuštění a zastavení bioplynových elektráren.

Bioplynky jsem musel zastavit na jasný příkaz premiéra Nečase. Argumentoval jsem, že je to špatné rozhodnutí. Tvrzení, že bioplynky jsou druhé solární panely, není doloženo čísly. A teď mi premiér vytkne, že jsem to zastavil. To je pro mě silné kafe.

Foto: Jan Langer

Nečas by měl jako premiér dosloužit

A.cz: Nestane se teď středočeská ODS pro Petra Nečase tím, čím byla Praha pro Mirka Topolánka?

Myslím, že ne. I Petr Tluchoř poté, co byl podobným nestandardním způsobem vyautován premiérem, i já teď budeme mít jako prioritu úspěch této vlády a této koalice až do konce volebního období. A katastrofální chybou by byla výměna premiéra.

A.cz: Takže nebudete usilovat o výměnu předsedy ODS?

Premiéra této vlády.

A.cz: A předsedy ODS?

Až budou řádné volby, zřejmě po prodlouženém mandátu. V tuto chvíli neumím říct, co pak bude.

A.cz: Spíš mi jde o vaše nasměrování politiky uvnitř ODS...

Nasměrování Středočechů je, že tato vláda je úspěšná, že musí dosloužit celé volební období a že ji má řídit premiér Nečas.

Vliv Víta Bárty na vládu se nám nelíbí

A.cz: Dobře, ale i Středočech Petr Tluchoř svého času varoval, že ODS škodí vláda s Věcmi veřejnými. Takže není jednoznačné ve středočeské ODS, že je vláda naprosto úspěšná...

To, co v diskusích - minimálně ve středočeské ODS - vadí, že řada změn v ODS se uskutečnila podle přání nebo scénáře Víta Bárty. Ne vévéček, ale Bárty. To, že se v médiích objevily scénáře Víta Bárty, jak zneužít veřejnou správu pro byznys, o tom jsme silně diskutovali. Kdyby toto někdo řekl ze členů ODS, tak už by byl dávno politická mrtvola. A Bárta pak třeba řekl, že něco bude tak či onak, pan premiér, že to tak nebude, a pak se to stejně stalo.

A.cz: A teď vliv Víta Bárty zmizel? Vidím v tom rozpor: říkáte, že vláda je úspěšná, měl by ji řídit tento premiér, a zároveň že to řídí Vít Bárta...

Dnes Bárta ani John nejsou členy vlády. Vládní tým byl férový, a dokud do toho nezasahoval Bárta, tak to byl sehraný tým. I tandem Kalousek-Nečas, ač se povídá cokoliv, tak měli ve finále jednotnou pozici. Poté, co tam nejsou Bárta a John, je to velké zlepšení. Ale vadí, že Vít Bárta stále tahá za provázky a hodně věcí ovlivňuje.

A.cz: A podléhá - z vašeho pohledu - teď premiér Vítu Bártovi?

Bárta někdy v dubnu řekl: z vlády musejí odejít Fuksa, Kalousek a Vondra, zatímco z vlastních řad jsem požadavek na mé odvolání nikdy neslyšel. Vévéčka byli ti, kteří to otevřeli - a ono se tak stalo.

A.cz: Znovu vás chytnu za slovo: říkáte, že vláda je úspěšná, Středočeši stojí za svým premiérem - a teď mi říkáte, že podle vás podlehl Vítu Bártovi...

No tak teď jsem navíc hlasoval proti názoru premiéra. A on má právo mít kolem sebe vnitřně politicky loajální ministry.

Úterní podpora středočeské ODS.
Úterní podpora středočeské ODS. | Foto: Jan Němec

A.cz: Teď by se jmenováním Petra Bendla ministrem mělo posílit křídlo středočeské ODS nakloněné Petru Nečasovi. Vy, jako křídlo Petra Tluchoře, tvrdíte, že máte většinu. Pomůže teď jmenování Petru Bendlovi, nebo ne?

Myslím si, že nepomůže. Spíše to prohloubí příkopy mezi příznivci Petra Bendla a těmi, kteří nejsou jeho příznivci. Myslím, že většinu má skutečně uskupení kolem Petra Tluchoře.

Situace v ODS připomíná 80. léta

A.cz: To uvidíme 15. října. Jak vnímáte situaci uvnitř ODS?

Absence diskuse. Politika je týmová práce a ta se v top managementu vytrácí. U nás se názorové střety přenášejí do osobního vztahu.

A.cz: Je tedy Petr Nečas podle vás dobrým předsedou ODS?

(dlouhé váhání) Je dobrým předsedou ODS. Za situace, jaká je, je priorita číslo jedna prosadit reformy. A to se daří, takže na základě výsledků práce je dobrým předsedou. Na základě toho, čeho vláda dosáhla.

A.cz: A na základě toho, jaká je situace v ODS?

Dochází k uzavírání a omezování diskuse a názorové konkurence.

A.cz: Jak moc teď bude zlobit Ivan Fuksa uvnitř ODS?

Dál budu svobodně říkat svoje názory, jako jsem je říkal za bolševika, tehdy jsem byl permanentně na výsleších na StB. Nezaleknu se situace, kdy se příliš nenosí říkat vlastní názor. Nicméně trošku mám stejný pocit, jako jsem měl v roce 1987, 1988.

A.cz: Není to trošku drsný příměr?

V té době se lidé báli říkat svůj názor. Na různých platformách ODS se lidé teď také začínají bát říkat svůj názor. Po cestách v regionech jsem často slyšel: není týmová práce, neměl by se prodlužovat mandát vedení - a najednou všichni zvedají ruce.

 

Právě se děje

Další zprávy