Fotky: Jsou bezmocní a daleko. Politiky nezajímají

Tomáš Netočný
18. 10. 2009 16:45
Fotoreportáž o lidech, kteří mohou zůstat bez pomoci
Ludmila Škorňová na samotě v Beskydech vyhlíží pečovatelku z Charity Nový Hrozenkov, která jí přiváží jídlo. Dosud na to přispíval stát, teď však politici rozhodli, že to bude jinak
Ludmila Škorňová na samotě v Beskydech vyhlíží pečovatelku z Charity Nový Hrozenkov, která jí přiváží jídlo. Dosud na to přispíval stát, teď však politici rozhodli, že to bude jinak | Foto: Tomáš Netočný

Velké Karlovice - V údolí Velkých Karlovic napadl náhle téměř metr sněhu a lidé z vesnic a okolních samot se dostali do médií.

Kalamita odřízla tisíce obyvatel od elektrické energie, stovky kilometrů silnic se staly neprostupnými a na mnoha místech přestala téct voda.

Jenže desítkám či dokonce stovkám lidí tam hrozila izolace už dávno před tím, než spadly první vločky.

Státní rozpočet pro rok 2010 totiž počítá s tím, že drasticky omezí výdaje na sociální služby pro ty nejpotřebnější - staré a nemocné lidi.

Reportéři Aktuálně.cz se proto za některými z těchto lidí vydali týden před tím, než k nim vtrhla zima. Sice ještě bylo teplo a svítilo slunce, nad nimi se však už tehdy stahovaly mraky.

Dotace pro nestátní sociální služby chtějí politici v roce 2010 zkrátit z 6,8 na 3 miliardy korun.

A pečovatelky z Charity Nový Hrozenkov, které se dnes brodí závějemi, nevědí, zda budou mít v příštím roce vůbec ještě práci, přestože je tady lidé potřebují jako snad nikoho jiného.

Peníze pro Charitu
Autor fotografie: Tomáš Netočný

Peníze pro Charitu

  • Charita Nový Hrozenkov - číslo účtu: 62 73 44 - 851 / 0100
  • Peníze potřebují především na to, aby mohli dál poskytovat pečovatelské služby starým a nemocným lidem na vesnicích a samotách v údolí Velkých Karlovic

Vzkaz do parlamentu

"V rozpočtu nám chybí přes milion korun. Chodím, prosím, píšu projekty, ale stále to nestačí," popisuje situaci ředitelka Charity Nový Hrozenkov Danuše Martínková.

Její podřízené najezdí ročně desítky tisíc kilometrů. Ženy z Charity totiž pomáhají ve všem, co staří a nemocní lidé v chalupách potřebují. Svým klientům chystají snídani, umývají je, uklízejí, kontrolují užívání léků nebo třeba nakrmí jejich psa a kočku.

Kvůli razantnímu krácení financí pro nestátní organizace poskytující sociální služby se už koncem září obrátil na parlament ředitel Charity České republiky Oldřich Haičman.

"Jednou z oblastí, kde se neziskové organizace staly zcela nepostradatelnými, jsou sociální služby. Dokonce lze říci, že bez jejich činnosti by se stávající systém sociálních služeb zhroutil," uvedl Oldřich Haičman v prohlášení k poslancům a senátorům.

"Místo respektu a uznání jsme nuceni čelit problémům, které jsou způsobeny dlouhodobou nečinností politiků, špatnou legislativou a momentální hospodářskou situací."

 

Právě se děje

Další zprávy