Fischerova vláda nevydrží, minimálně ji čeká obnova

Reportéři Aktuálně.cz
15. 9. 2009 15:08
Ministři úřednického kabinetu počítali s omezeným mandátem, mají se vrátit k původní profesi
Fischerova vláda v den svého jmenování.
Fischerova vláda v den svého jmenování. | Foto: Jan Langer

* Připravujeme reakce dalších členů vlády

Praha - Když politický pat přiměl politiky domluvit úřednickou vládu, šli do toho jednotliví ministři kabinetu Jana Fischera s jasnou vidinou. Do říjnových předčasných voleb a dost.

Náhlý obrat ČSSD, která vycouvala z podzimních voleb a chce poslat voliče k urnám až v květnu 2010, znamená pro kabinet statistika Fischera čáru přes rozpočet.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo zjistit, že plán socialistů dalších devět měsíců "spolupracovat" s Fischerovým týmem, má trhliny.

Fischer: Důvěru a škrty

Jednak dal sám Fischer najevo, že na hru politiků nepřistoupí.

Pokud by jeho tým měl pokračovat, chce, aby mu strany kývly na drastické škrty, díky kterým by schodek státního rozpočtu klesl na 170 mld. korun. A také požaduje, aby mu poslanci znovu vyjádřili ve sněmovně důvěru.

I když by se taková dohoda podařila, Fischer by chtěl svůj tým obnovit. "Mandát jsem přijal s vědomím, že vládu povedu do termínu předčasných podzimních voleb, tedy do října letošního roku. Tomu odpovídá i půdorys vlády, složení a programové prohlášení," konstatoval premiér.

Navíc bude muset počítat s tím, že některé ministry v týmu neudrží. Chtějí se vrátit k původním profesím.

Míko skončí

Podle informací Aktuálně.cz hodlá rozhodně odejít nejpozději s koncem roku ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Den, kdy dostal Fischerův kabinet důvěru ve sněmovně
Den, kdy dostal Fischerův kabinet důvěru ve sněmovně | Foto: Jan Langer

Miko do funkce nastoupil jen na přechodnou dobu a počítal s tím, že se na podzim vrátí do Bruselu, kde vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů. Pokud by se nevrátil, hrozí mu podle informací z Evropské komise, že by o místo vysokého evropského úředníka přišel. 

V úřadě na něj například čekají důležitá rozhodnutí o evropské biodiverzitě. Do Prahy se navíc chystá Mikův přímý nadřízený, který současnému ministrovi životního prostředí povolil jen krátkodobý odchod do Prahy. "Vyšli mu vstříc, ale opravdu se musí vrátit zpátky," uvedl zdroj Aktuálně.cz dobře obeznámený se situací.

Sám Miko na dotaz Aktuálně.cz nechtěl svou současnou situaci komentovat. "Je to věc dalšího jednání," odpověděl na otázku, kdy se hodlá vrátit do Bruselu.

Otazník je i nad ministrem pro evropské záležitosti. Štefan Füle do příchodu vlády působil na prestižním postupu velvyslance a vedoucího stálé mise ČR při NATO. Ve funkci jej v srpnu vystřídal sekční ředitel z ministerstva zahraničí Martin Povejšil.

"V tuto chvíli se ministr k této věci nechce vyjadřovat," prohlásila jeho mluvčí Marie Faturová.

Podobně reagoval šéf diplomacie Jan Kohout, který je dnes na jednání v Bruselu. "Pan ministr je nyní na jednání GAERC v Bruselu, a tak v této věci disponuje pouze zprostředkovanými informacemi," prohlásil mluvčí MZV Milan Řepka. "Děkuje za váš zájem, ale nyní není možné být detailnější."

Jan Fischer
Jan Fischer | Foto: Jan Langer

Kovářová i Tošovský by pokračovali

S kým bude moci Fischer dál počítat, je ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. "Budu pracovat tak dlouho, jak to justice bude potřebovat. Víc to zatím nechci komentovat, situace se mění každou minutou." 

Podobně hovoří i ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský: "Před nástupem do úřadu jsem absolutně všechny své vazby zrušil, nemám v současnosti žádné pozastavené činnosti, jsem tedy zcela nezávislý. Co se týká dalšího působení, zatím jsem o možnostech nepřemýšlel, mohu snad jen konstatovat, že nemám ve zvyku z boje utíkat."

Ministr obrany Martin Barták je momentálně na služební cestě ve Spojených státech, takže se k případnému prodloužení svého působení v čele resortu nemohl vyjádřit. Podle neoficiálních zpráv se však Barták chce politice věnovat nastálo a jeho jméno figuruje v pomyslné vládní soupisce, která by přišla na řadu, pokud by volby vyhrála ODS. Občanští demokraté by s Bartákem zřejmě počítali znovu pro post ministra obrany.

 

Právě se děje

Další zprávy