Fischer už má tým, na Hrad mu má pomoci tajemnice Havla

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
7. 2. 2012 19:08
Tým vede bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák, angažuje se též Sabina Tančevová
Jan Fischer v době svého premiérování.
Jan Fischer v době svého premiérování. | Foto: Ludvík Hradilek

* Vydáno v 17:04, aktualizováno v 19:08

Praha - Den před tím, než senátoři budou rozhodovat o osudu přímé volby prezidenta, informoval deník Insider o tom, že už se formuje tým, který by na Hrad chtěl protlačit expremiéra Jana Fischera.

Podle Insideru, který vydává placené zprávy pro čtečky a tablety, Fischer a jeho lidé věří, že přímá volba projde a chtějí se pak co nejrychleji pustit do práce, na jejímž konci bude bývalý statistik sedět na Hradě.

Klíčové slovo v týmu Jana Fischera má mít Jan Novák. Šestatřicetiletý kariérní státní úředník roky řídil Úřad vlády, kam přišel spolu s Mirkem Topolánkem. A když pak Topolánka ve Strakově akademii vystřídal Fischer, Nováka ve funkci ponechal. Vybudovali si k sobě časem osobní vztah, Novák navíc skvěle vychází s Fischerovou manželkou.

Jan Novák, který momentálně pracuje v Národním bezpečnostním úřadu, nechtěl na dotaz Insideru informace ohledně Fischerova volebního týmu komentovat. "Mám teď dovolenou a co bude dál, se uvidí," uvedl.

Jeho angažmá nicméně potvrdilo Insideru několik na sobě nezávislých zdrojů, z nichž někteří dokonce Nováka označují přímo za šéfa Fischerova týmu.

Novákovou hlavní devizou je to, že prezidentský úřad dokonale zná: v osmnácti letech - spolu se svým spolužákem Markem Dalíkem, pozdější pravou rukou Topolánka - nastoupil na Hrad, kde pracoval jak pro Václava Havla, tak pro jeho nástupce Václava Klause.

Další osobou, která hodlá spojit svou další kariéru s Janem Fischerem, je podle zjištění deníku Insider Sabina Tančevová.

Někdejší osobní tajemnice zesnulého Václava Havla má vést Fischerovu kancelář v Praze. Jistou roli má hrát i někdejší Fischerův mluvčí z vlády Roman Prorok, u něj ale zatím není jasné, o jakou formu spolupráce půjde.

Naopak s někdejším Fischerovým šéfporadcem z vlády Vladimírem Mlynářem se zatím nepočítá. Mlynáře dnes platí Kellnerova PPF a jeho spolupráci s prezidentským kandidátem komplikuje vyhrocený vztah s výše zmíněným Novákem.

 

Právě se děje

Další zprávy