Emmerová jde k Zemanovi, chce ale sedět s poslanci ČSSD

Martina Machová Martina Machová
31. 5. 2012 15:24
Předseda ČSSD Sobotka vyzval poslankyni ke složení mandátu
Milada Emmerová.
Milada Emmerová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výrazná tvář sociální demokracie, poslankyně Milada Emmerová, potvrdila, že chce dál usilovat o místo na čele plzeňské kandidátky Strany práv občanů - Zemanovců. Pokud by nedostala svolení vedení Lidového domu, pozastaví členství v ČSSD.

"Doufám, že předseda Sobotka bude velkorysý a zůstane jen u toho," uvedla Emmerová s tím, že by ovšem ráda zůstala v sociálnědemokratickém poslaneckém klubu, protože zde má rozdělanou práci. Připomněla přitom možnost stanov ČSSD, která s dovolením vedení umožňuje členům socialistů kandidovat na jiných kandidátkách bez ztráty členství.

Pokud ovšem socialisté nebudou souhlasit, chce dokončit svůj mandát "konstruktivně, rozumně a bez katastrof".

Na tiskové konferenci rovněž avizovala, že se nehodlá vzdát svého poslaneckého mandátu. Zároveň odmítla, že její krok směřuje k opětovnému získání místa hejtmanky Plzeňského kraje. Ten opustila poté, co byla v roce 2010 zvolena do sněmovny.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté zopakoval, že členství v sociální demokracii a kandidatura za konkurenční subjekt je neslučitelné. Podle něj pak nemůže Emmerová zůstat po odchodu z ČSSD ani v poslaneckém klubu. Jen pro připomenutí, poslanecký klub sociální demokracie toto volební období přijal nestraníka Stanislava Humla, o jeho přijetí se hlasovalo.

Za rozhodnutím Emmerové pak údajně stojí jak žádost expředsedy ČSSD Miloše Zemana, tak i skutečnost, že chce posílit levici obecně a dostat do krajského zastupitelstva další levicovou stranu, která by pak se sociální demokracií mohla vytvořit „přirozenou koalici" a vytvořit alternativu těm, kteří chtějí kvůli aférám ČSSD volit komunisty.

Miloš Zeman následně uvedl, že o spolupráci mezi jeho SPOZ a ČSSD usilovali regionální lídři i v jižních Čechách. "Sám jsem se s panem hejtmanem (Jiří Zimola, pozn. red.) na toto téma sešel z jeho iniciativy. Dostal ale zákaz z Prahy," líčil.

Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Jan Langer

Jak si zahrát v jiném dresu

Bývalá ministryně zdravotnictví sociálnědemokratických vlád oznámila svůj záměr kandidovat za SPOZ a přitom zůstat členkou ČSSD v úterý s tím, že její stranický nadřízený v plzeňském regionu o úmyslu ví a neřekl ne.

To médiím zprvu potvrzoval i sám předseda krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji Milan Chovanec. Pro deník Aktuálně.cz uvedl, že její kandidaturu nelze vyloučit. Později doplnil, že komentář k celé věci poskytne, až bude zcela jasno, tedy koncem týdne.

Během dne pak zaslal Lidový dům jeho prohlášení, že Emmerová vedení socialistů neinformovala a jen jemu zaslala dopis. Navíc na posledním jednání krajského vedení odmítla kandidovat za socialisty do Senátu.

Ve středu pak možnost členství v ČSSD a kandidatury za konkurenci v kraji ostře odmítlo celé vedení socialistů na Plzeňsku. Zároveň představitelé krajské organizace Emmerovou vyzvali, aby svoje rozhodnutí přehodnotila a aby zůstala členkou ČSSD.

Emmerová plzeňským sociálním demokratům řekla, že vyslyšela požadavek předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k osobnímu setkání a věc spolu osobně prodiskutují na začátku června při zasedání sněmovny. Pak se prý Emmerová definitivně rozhodne o dalším postupu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v té souvislosti nechal slyšet, že kandidatura proti ČSSD není logicky slučitelná s členstvím ve straně ani s poslaneckým mandátem, který získala na kandidátce ČSSD. "Doufám, že si paní Emmerová nepokazí svůj politický příběh přeběhlictvím," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy