Drábek na MPSV zanechal mnoho problémů, míní Nečas

ČTK ČTK
27. 2. 2013 16:39
Ministryně Müllerová se od nich bude muset "jednoznačně odříznout", uvedl premiér
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za velmi závažnou má premiér Petr Nečas (ODS) nynější situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Řekl to po středečním jednání vlády s tím, že s ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09) prý opakovaně jedná.

Působení předcházejícího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky podle Nečase zanechalo v resortu "obrovské množství problémů".

Nyní se od nich bude muset ministryně Müllerová "jednoznačně odříznout," míní Nečas, v mnoha ohledech prý i personálně.

"Mohu říci, že žádným jiným resortem se teď nezabývám tak intenzivně jako ministerstvem práce a sociálních věcí," poznamenal Nečas. Je podle něj skutečností, že za problémy nynější ministryně osobně nenese odpovědnost, nese nicméně odpovědnost za to, že nynější problémy budou řešeny a vyřešeny.

Problematický je především celý systém výplat sociálních a dalších dávek, které měly podle původních plánů putovat přes takzvané sKarty. Jejich systém byl po kritice přepracován, karty mají být dobrovolné.

V minulých dnech také antimonopolní úřad rozhodl, že při tendru na systém pro výplaty dávek ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách. Udělil mu pokutu 500 000 korun. Zakázal také systém používat.

Problémy jsou podle kritiků též kolem systému evidence nezaměstnaných DONEZ, který chce MPSV od září ukončit, či ve financování sociálních služeb a v nevyřešeném sociálním bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy