Dohoda o volbě prezidenta: dvě kola a impeachment

Kateřina Eliášová
16. 2. 2011 18:55
Prezident by měl být odvolatelný, shodují se koalice s opozicí. Změní Ústavu?
Václav Klaus čelil výzvám k odchodu, když otálel s podpisem Lisabonské smlouvy. K impeachmentu vyzývali zelení
Václav Klaus čelil výzvám k odchodu, když otálel s podpisem Lisabonské smlouvy. K impeachmentu vyzývali zelení | Foto: Reuters

Praha - Nového českého prezidenta by mohli už příští, respektive přesříští rok volit lidé v přímé volbě a hlava státu by měla být poprvé v novodobé historii Česka odvolatelná.

Koaliční a opoziční politici poprvé zasednou společně k jednacímu stolu, aby projednali detaily změny ústavy, která způsob volby prezidenta mění.

Rýsuje se dohoda, podle níž by lidé volili prezidenta v dvoukolové volbě. Politici rovněž nezatracují návrh sociálních demokratů, že by měl být tento nejvyšší ústavní činitel odvolatelný.

Emisaři politických stran jsou zatím optimističtí a v neformálních rozhovorech připouštějí, že mají vůli se dohodnout i za cenu ústupků na obou stranách.

Impeachment znovu ve hře

Asi nejtvrdší debata se ve čtvrtek povede o možnosti odvolatelnosti prezidenta. Ostatně českou politikou toto téma nehýbe poprvé. Předloni v říjnu rozpoutali Zelení debatu o odvolání prezidenta Václava Klause, protože otálel s podpisem Lisabonské smlouvy.

Na Hradě se nad tím tehdy pousmívali, teď má ale nápad sociálních demokratů šanci projít.

"Absolutně vylučuji, že by mohl být prezident odvolán za své politické postoje. Ale pokud by hrubě porušil ústavu nebo spáchal úmyslný trestný čin, pak by zde mohla existovat šance jej odvolat," připustil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

V 15:00 jsem podepsal Lisabon, řekl Klaus. Ale při podpisu se fotit nechtěl.
V 15:00 jsem podepsal Lisabon, řekl Klaus. Ale při podpisu se fotit nechtěl. | Foto: Ludvík Hradilek

Odmítl ale možnost, kterou navrhovala ČSSD, tedy že by jej případně odvolávali občané ve všelidovém hlasování. "Odvolatelnost hlavy státu by měl posuzovat Ústavní soud, nikoliv lidé. To by mohlo být snadno zneužitelné," domnívá se Pospíšil.

ČSSD už nyní připouští, že se myšlenky odvolatelnosti ve všelidovém hlasování vzdá. "Takzvaný impeachment, tedy odvolání prezidenta, by se mohlo konat na žádost jedné z komor parlamentu k Ústavnímu soudu," sdělil Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Jeroným Tejc, který je ve vyjednávacím týmu přímé volby za sociální demokracii.

Na dvě kola, kompromis je australská volba

Zatím nejpravděpodobnější se jeví varinata, že by se prezident volil v dvoukolové volbě, jak jsou lidé zvyklí z voleb do senátu.

"Největší shoda je na dvokoulové volbě. Pokud by se však na tom strany neshodly, připravili jsme ještě kompromisní, čtvrtou možnou variantu jednokolové volby, která v sobě de facto zahrnuje dvě kola," uvedla Karolína Peake.

Volič by podle tohoto návrhu nevybíral jen jednoho kandidáta, ale seřadil by více kandidátů podle svých preferencí. Vítězem by se stal ten kandidát, který by získal nadpoloviční většinu prvních preferencí.

Pokud by takto nezvítězil nikdo, pak by se přerozdělovaly preference nejméně úspěšného kandidáta mezi ty úspěšnější. A to tak dlouho, dokud by někdo nezískal absolutní většinu.

Pravomoce se měnit příliš nebudou

Koaliční i opoziční politici rovněž spějí k dohodě, podle níž by se nezasahovalo do pravomocí prezidenta, pouze by byly některé poupraveny.

"Požadujeme zpřesnění lhůt při jmenování premiéra tak, aby nedocházelo k prodlevám mezi dobou, kdy by například vláda nezískala důvěru a prezident by měl jmenovat nového premiéra," uvedl Tejc.

Zpřesnit by se mohly také formulace týkající se jmenování místopředsedů soudů či členů bankovní rady, ČSSD bude chtít rovněž vyvolat diskuzi o omezení imunity prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy