Dobeš s auditem souhlasí. Registr prý funguje

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 7. 2012 14:18
Audit a vysvětlení personálních propojení registru žádá vicepremiérka Karolína Peake
Ministr dopravy Pavel Dobeš.
Ministr dopravy Pavel Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) s případným auditem, který by prověřil diskutovaný problematický centrální registr vozidel, problém nemá.

Audit žádá vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Měl by prověřit funkčnost, cenu i formu zadání registru. Klíčové podle ní je, aby systém bez problémů fungoval.

Podle Dobeše registr v současnosti funguje. "V tuto chvíli problémy nejsou. K výpadkům nedochází," poznamenal ministr. Pro ministerstvo dopravy je podle něj nyní nejdůležitější, aby lidé u přepážek registru mohli vyřídit vše, co potřebují.

Nechť se to vyšetří

S voláním své stranické šéfky po auditu, který by určil viníka problémů, prý Dobeš souhlasí.  "Nechť se to vyšetří. Musíme určit, kdo ho má udělat. Státní instituce, soukromý subjekt, paní vicepremiérka sama se svým odborem... Já se nebráním vůbec ničemu," poznamenal ministr.

Jedinou podmínkou podle něj je, aby audit prováděl někdo, kdo se v problematice dobře orientuje. Při hledání viníka je podle něj potřeba přesně určit, co měla která instituce i konkrétní lidé připravit, otestovat a jak takový úkol splnili.

Kromě auditu se Peake dožaduje i vysvětlení. Po ministru dopravy prý bude chtít vysvětlit některá personální propojení registru, na něž upozorňují média.

Cítím podporu, říká Dobeš

Sám Dobeš prý uvnitř vznikající strany LIDEM cítí podporu. O věci se bavil s poslaneckými kolegy. "V řadě případů jsem slyšel pochopitelnou větu, že pokud by špatný stav pokračoval, poškozuje to i je samé," řekl ministr.

Registr od svého spuštění 9. července až do čtvrtka minulého týdne každý den pravidelně kolaboval. Pokud fungoval, potýkal se s řadou problémů.

V pátek, kdy vypršel termín premiéra Petra Nečase (ODS) ministru Dobešovi k odstranění závad, sice fungoval, ale na řadě jeho pracovišť nebyl úřední den. V pondělí tak bude zátěž nového systému oproti pátku vyšší. Kolem 08:30 ale registr až na jednu výjimku fungoval. Pouze v Pardubicích se ráno asi na hodinu nepodařilo systém spustit.

"Podmínka byla stanovena, že nejpozději do pátku ten systém musí běžet, pokud ne, byl by pan ministr Dobeš navržen na odvolání," řekl v pátek premiér. Logické podle něj je, že v případě pádu systému v příštích dnech Dobeš vyvodí osobní odpovědnost.

Peake už minulý týden také řekla, že by Dobeš měl za opakované kolapsy systému převzít osobní odpovědnost. Případnou nominaci konkrétního člověka na nového šéfa ministerstva dopravy by projednával přípravný výbor strany.

Vládní strana LIDEM totiž chce, aby v případě odchodu Dobeše z funkce kvůli problémům s registrem vozidel obsadil post člověk, kterého strana navrhne.

 

Právě se děje

Další zprávy