Dobeš bez auditu zrušil dva odbory, ředitelky odcházejí

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
16. 9. 2010 11:05
V hierarchii ministerstva klesly rovné přílěžitosti a speciální vzdělávání
Foto: Jan Langer

Praha - Před skončením personálního a procesního auditu, který v těchto dnech probíhá na ministerstvu školství, se ministr Josef Dobeš rozhodl sloučit dva odbory. Na starosti měly kontroverzní agendu, jakou jsou výchovné ústavy či problémy vzdělávání romských dětí.

Ředitelky nyní již bývalých odborů, které tím v hierarchii úřadu ponížily na oddělení, daly výpověď.

"Jsem z toho zklamaná. O rozhodnutí jsem dozvěděla právě v době, kdy probíhá audit... Neměli jsme možnost naši práci tady obhájit. To mě mrzí," řekla Aktuálně.cz bývalá ředitelka odboru rovných příležitostí Michaela Marksová Tominová. "S auditorem jsem hovořila už v době, kdy jsem věděla, že mé místo bude zrušeno. Ostatní odbory šanci obhájit svou existenci dostaly," dodává.

Dobeš: S auditem to nesouvisí

Ministr Dobeš se brání, že změna byla dlouho připravovaná. "To a auditem nijak nesouvisí. Odbory jsme sloučili a v čele je člověk, který zajistí kontinuitu - Viktor Hartoš. Byl mi mezi dalšími doporučen dřívější náměstkyní Klárou Laurenčíkovou," řekl Dobeš.

Stejně jako Tominová se rozhodla i ředitelka odboru prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy Pavla Doležalová. I ona z úřadu odchází.

Další oslabení týmu

Neziskové organizace, které se zabývají třeba vzděláváním romských dětí, upozorňují, že Česká republika je po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva povinna řešit problém s romskými dětmi automaticky umísťovanými do speciálních (dříve zvláštních) škol, jinak ji čekají sankce.

"Je to další oslabení týmu poté, co minulé vedení zrušilo post náměstkyně Laurečíkové," říká k tomu organizátor projektu Společně do školy Jan Stejskal.

Podle něj se naopak agendě bude muset věnovat více lidí, kteří budou naplňovat Akční plán inkluzivního vzdělávání, který na jaře schválila vláda. "Věci by naopak mohlo pomoci, kdyby ministr podepsal vyhlášku o vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, kterou má připravenou ještě od minulého vedení," dodává Stejskal.

Dobeš se ale k podpisu vyhlášky proti které se bouří speciální školy, jen tak nechystá. "To je první úkol Viktora Hartoše. Chci, aby se na dokument podíval rozumně uvažující člověk z pohledu obou stran," dodal Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy