Dobeš aféru s dotacemi ustál, přesvědčil Nečase i VV

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
3. 1. 2012 16:40
Ministr školství slíbil premiérovi obnovit čerpání peněz z EU do tří měsíců
Josef Dobeš.
Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) ustál krizi s hrozícím pozastavením čerpání peněz z Evropské unie.

Po úterní schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) prohlásil, že problém je pouze technický a má řešení. Slíbil do tří měsíců tok peněz obnovit.

"Zdůraznil jsem panu ministrovi nutnost vyřešit všechny tyto problémy do dubna letošního roku, aby nedošlo k zastavení proplácení prostředků pro tento operační program. To mi bylo jednoznačně přislíbeno," potvrdil po schůzce Nečas.
 
"Považoval jsem také za důležité upozornit pana ministra na nutnost personální stability, která úzce souvisí s dobrou administrací tohoto operačního programu," dodal.

Za ministra se v úterý postavilo i vedení Věcí veřejných, které přijalo jeho vysvětlení.

Nečas, který se už v pondělí Dobeše veřejně zastal, podle ministra evropským fondům rozumí a chápe, že celá věc je pouze technická.

Chybovalo i ministerstvo financí a kraje

Ministr následně uvedl, že za chyby může bývalé vedení ministerstva školství, kontrolní orgán ministerstva financí a pochybení některých krajů.

"Nedostatky v kontrolním systému jdou v mnoha případech na vrub kontrolního orgánu PAS, který je metodicky řízen ministerstvem financí. Kontroly projektů provedené oddělením PAS totiž neodhalily chyby, které při následné kontrole zjistila Evropská komise," vysvětlil Dobeš.

Pochybení byla podle Dobeše zjištěna u Ústeckého a Středočeského kraje. Ústecký kraj prý dělil zakázky a nastal zde střet zájmů. Středočeský kraj zase údajně neprováděl kontroly projektů.

Dobeš v úterý ráno vysvětloval situaci i předsednictvu své strany. "Svoji argumentaci obhájil," sdělila místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

"Ukazuje se, že řada vytýkaných neduhů je staršího data, z dob Dobešových předchůdců z let 2008 a 2009," vysvětlila.

"Hysterii" kolem této problematiky ministr označil za politickou a v této souvislosti osočil svého někdejšího podřízeného Jana Vitulu (TOP 09).

Právě ten měl totiž v letech 2008 a 2009 sekci pro čerpání evropských fondů na starosti. Vitula ale pochybení odmítl, za vše prý může špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika. Ve vedení eurofondů se za Dobeše vystřídalo už pět manažerů.

Za Dobešem stojí i další straničtí kolegové. "Určitě má naši podporu," dodal další místopředseda strany Milan Šťovíček. "Tlak na jeho osobu byl uměle vytvořen," míní místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake.

Evropská unie může ministerstvu školství dočasně pozastavit proplácení dotací z unijních fondů. Její audit totiž zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Resort je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky, patří také k nejpomaleji čerpajícím institucím.

ČR může z fondu určeného pro školství čerpat až 53 miliard korun.

Dobeše kvůli evropským dotacím ostře kritizuje koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD. Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by Dobeš měl vyvodit osobní odpovědnost z nynějších potíží i své personální politiky.

Bleskový audit europeněz. Vláda už ví, že musí šetřit

Školství ale není jediný resort, který má s čerpáním peněz z EU vážné problémy.

Vláda totiž dostane v nejbližších dnech na stůl důrazné varování, že může přijít o mnohem víc evropských peněz, než si myslí.

Kamil Jankovský.
Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Evropská komise se už podle informací Aktuálně.cz chystá zastavit kohoutky u několika dalších programů, které finance z fondů EU čerpají.

O tom, že je situace skutečně vážná, svědčí i fakt, že ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský hodlá vládu požádat, aby u všech problematických operačních programů provedla audit.

A to urychleně, do konce ledna.

"Zároveň musíme vypracovat odhad nákladů, které nebude Evropská komise refundovat," potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Jankovský, jehož resort je de facto koordinátorem dotací z Unie.

Brusel České republice vyčítá neprůhlednost a špatnou kontrolu.

 

Právě se děje

Další zprávy