Dienstbier chce prosadit právo na sociální bydlení i školku

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 3. 2014 16:42
Nový ministr pro lidská práva a legislativu se chce soustředit také na boj s chudobou.
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Právo na sociální bydlení, rovný přístup ke vzdělání, posílení pravomocí ombudsmana i místo pro dítě v jeslích či ve školce, to vše chce prosadit ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Soustředit se chce také na boj s chudobou a změnu pravidel exekucí.

Registrované partnerství by mělo podle něj být zahrnuto do nového občanského zákoníku.

"Svoboda a rovnost každého člověka je základním předpokladem pro zajištění důstojného života. Každý by měl mít šanci na své osobní štěstí," uvedl Dienstbier.

Podle něj se vláda ve svém programu zavázala k tomu, že pro to vytvoří předpoklady.

Norma o sociálním bydlení do příštího roku

Sociální bydlení v Česku chybí. Zákon o něm by měl podle navrhovaného legislativního plánu vlády platit od konce roku 2016. Dienstbier na něm má spolupracovat s ministryněmi práce a pro místní rozvoj. Obrysy normy mají být hotovy příští rok do pololetí.

Ještě letos do konce června se ministryně práce chystá předložit novelu, která upraví doplatky na bydlení a pravidla pro jejich přidělení v ubytovnách. Podle Dienstbiera by se tak měl například platit na jednu místnost jen jeden doplatek.

Školka pro všechny děti

Jisté místo v předškolních zařízeních by měly mít podle ministra děti od dvou let. "Taková úprava v některých zemích platí. Je to velmi důležité z pohledu politiky rovných příležitostí, aby oba rodiče mohli pokračovat v profesní kariéře a nemuseli ji obětovat tomu, že rodina chce mít děti," uvedl Dienstbier.

Brzy by měla být na stole také novela, jež by posílila pravomoci ombudsmanky. Také ona by se například mohla obracet na Ústavní soud s návrhem na zrušení sporných zákonů či jejich částí.

Registrované partnerství

Podle Dienstbiera by do nového občanského zákoníku mělo být zahrnuto registrované partnerství. I když kodex upravuje rodinné právo, soužití osob stejného pohlaví v něm chybí.

Ministr podporuje i uzákonění možnosti, aby registrovaní partneři či partnerky mohli adoptovat dítě svého protějšku. Samostatný zákon kvůli tomu ale nechystá.

Podle Dienstbiera měli autoři do nového občanského kodexu "logicky zahrnout" i registrované partnerství. Dodal, že původně v zákoníku bylo. Z obavy, že by norma nemusela projít, ho tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vypustil, popsal ministr. Zda se ve své funkci chystá prosazovat novelu kodexu, ale nesdělil.

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Přispět chce však k tomu, aby registrovaný partner či partnerka mohli adoptovat vlastní dítě svého protějšku. Oficiálně děti, které vyrůstají se dvěma matkami či se dvěma otci, mohou mít jen jednoho rodiče. "Nejde o to přivádět děti do homosexuálních rodin, ale řešit existující situaci," zdůraznil Dienstbier.

V domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo podle výsledků sčítání lidu přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u "nesezdaných" párů.

Koaliční lidovci však změnám nakloněni nejsou. Pokud by se proti úpravě postavili, byl by to podle Dienstbiera problém. "Je to otázka rovného přístupu ke všem v České republice. Bude o tom potřeba debatovat. Pokud se na stůl položí konkrétní příběhy, které jsou svázány se situací, argumenty jsou přesvědčivé," míní ministr.

V krajním případě by podle něj dítě z "duhové rodiny", kterému zemře vlastní rodič, mohlo skončit v dětském domově. K druhé matce či otci nemá totiž žádný právní vztah, i když ho vychovávají.

Dienstbier řekl, že nevylučuje, že předlohu navrhnou poslanci. Podle informací ČTK se už někteří zákonodárci začali problémem zabývat a návrh chystají.

Dienstbier představil tým

Dienstbier v úterý představil také svůj tým. Sekci legislativy vede náměstkyně Kateřina Valachová, která dřív působila v úřadě ombudsmana či vedla senátní legislativce.

Sekci lidských práv, pod niž spadá i Agentura pro sociální začleňování, řídí právnička Martina Štěpánková. Ta dřív v Úřadu vlády pracovala, v posledních letech byla v poradně pro občanství a lidská práva.

Dienstbierův "úřad" sídlí ve Strakově akademii a i v kancelářích ve Vladislavově ulici. Jednotlivá pracoviště podle ministra čeká přeskupení. S nabíráním nových pracovníků se nepočítá. Zpět ale Dienstbier zas od ministerstva práce převezme oddělení rovných příležitostí.

Získá také několik postů ze sekce evropských záležitostí Úřadu vlády. Od března pod Dienstbierovu legislativní sekci spadá i vládní odbor boje proti korupci a oddělení státní služby. Do budoucna by mohli přibýt navíc experti, kteří budou pracovat na evropských projektech.

 

Právě se děje

Další zprávy