Čtvrtý odpadlík VV. Dobeš trucuje a s nikým nemluví

Jakub Novák
6. 4. 2012 20:00
Josefu Dobešovi chybělo jeho ministerstvo, vlastní spolustraníci však nikoliv
Trucovitý chlapec Dobeš. Zase si měl chvíli kde hrát
Trucovitý chlapec Dobeš. Zase si měl chvíli kde hrát | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalému ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) bylo často vyčítáno, že s nikým nekomunikuje. Po odchodu z čela tohoto úřadu se jeho problém podle všeho zřejmě ještě prohloubil.

Přestal totiž komunikovat i se svými spolustraníky a vypadá to, že se vydal na "sólovou dráhu", na jejímž konci je konec členství ve Věcech veřejných a možná i jeho působení ve Sněmovně.

"Je to zvláštní, ale nemáme o něm žádné zprávy," říká o Dobešovi místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

Podle další členky vedení Věcí veřejných Kateřiny Klasnové se exministr školství přestal účastnit všech stranických jednání.

Dobeš: Už nejsem členem VV. Nezaplatil jsem příspěvky

To není překvapivé ve světle zjištění, že si Dobeš myslí, že již není členem strany. "Čistě technicky jsem nezaplatil členský příspěvek, tak nejsem členem," řekl exministr.

Podle stanov však musí o zrušení členství rozhodnout až grémium strany.

K Dobešovu odchodu z VV vicepremiérka Karolína Peake poznamenala, že jí není známo, že by Josef Dobeš zaslal rezignaci na členství.
 
"Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný," dodala.

O Dobešově angažmá na ministerstvu školství, které skončilo tak rychle jako začalo, se obě místopředsedkyně dozvěděly až z médií.

"Pro mě je to trošku nestandardní přístup. Byla jsem popravdě trochu překvapena," řekla pro Aktuálně.cz Navrátilová.

Nekomunikuje ani s první místopředsedkyní strany Karolínou Peake. Přes média však ji i ostatní ministry za VV osočil z toho, že jim byly vládní židle přednější než program strany.

Kromě toho také naznačil, že by mohl složit i svůj poslanecký mandát.

Krátce po hlasování o škrtech se přitom Dobeš svých stranických kolegů v Nečasově kabinetu zastával.

Nato však ze strany vystoupila Dobešova manželka Lucie. Vadilo jí, že ostatní ministři jejího muže v boji o platy učitelů nepodpořili. Stranu mimo jiné označila za "zkažené dítě".

Nedlouho na to se do kritiky svých kolegů pustil i sám Dobeš.

Navrátilová: Dobeš je trucovité dítě

Navrátilová však véčkařské ministry hájí a Dobeše označuje za "trucovité malé dítě, které se nebude kamarádit, když nedostane bonbon".

"Nechci to nijak zlehčovat, ale myslím, že v tomto případě zvítězila zodpovědnost všech ostatních ministrů. Je to problém, ale je potřeba hledat cestu ven," řekla k tomu Navrátilová.

Již v minulosti, v souvislosti s problémem v čerpání evropských dotací, Dobeš prohlásil, že mu ministerská židle "k zadku nepřirostla".

Krátká epizoda: Poradcem někdejšího podřízeného

O tom, že to zřejmě nebyla tak úplně pravda, svědčí i fakt, že se pár dní poté, co podal demisi, znovu na ministerstvu objevil - tentokrát jako poradce svého bývalého podřízeného, náměstka Ladislava Němce.

Radit mu měl, podle zjištění serveru iDnes.cz, paradoxně v oblastech, ve kterých byl těžce kritizován. Jednalo se například o oblast vysokých škol, evropských fondů, sportu a chodu úřadu.

Definitivně odejít z ministerstva se Dobeš rozhodl z důvodu silného mediálního tlaku. "Pracovně to pro mě znamená mírnou komplikaci, kterou však musíme zvládnout a zvládneme," okomentoval to první náměstek ministerstva Ladislav Němec.

Podle Němcova vyjádření tak zřejmě nebyl Dobeš tak nepostradatelný, jak se mohlo z některých jeho prohlášení zdát.

 

Právě se děje

Další zprávy