ČSSD zamítne daňový balíček, potvrdil Štěch

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 12. 2012 10:19
Levicovým senátorům vadí legislativní nesrozumitelnosti a především obsah návrhu
Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - ČSSD v Senátu plánuje ve středu zamítnout daňový balíček, který počítá s jednoprocentním zvýšením daně z přidané hodnoty a ruší některé daňové výhody.

Na tiskové konferenci to potvrdil předseda horní parlamentní komory a senátor ČSSD Milan Štěch. "Návrh je legislativně nesrozumitelný, vadí nám ale především jeho obsah," upozornil Štěch.

Dodal, že balíček odmítly tři senátní výbory. Vetovat ho už minulý týden doporučily výbory hospodářský a ústavně-právní.

Daňový balíček zvyšuje sazby DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Pokud se ho koalici nepodaří prosadit, od ledna bude platit jednotná sazba 17,5 procenta.

Citelněji by se patrně zvýšily ceny potravin nebo léků, které nyní patří do snížené 14procentní sazby. Levnější by naopak mohlo být spotřební zboží, které podléhá 20procentní sazbě DPH.

Vládní koalice bude moci veto Senátu přehlasovat za dva týdny díky své aktuální většině v Poslanecké sněmovně. Včasné přijetí by pak mohl zkomplikovat už jen prezident.

Pokud se balíček nakonec podaří prosadit, lidé pobírající nad 100 000 korun měsíčně budou platit sedmiprocentní dodatečnou solidární daň z příjmů. Podle vlády se to dotkne asi 80 000 lidí.

Živnostníkům se omezí výdajové paušály, zemědělcům se postupně zruší vratka části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší stropy pojistného na zdravotní pojištění.

Státnímu rozpočtu by měly všechny změny přinést podle vlády přes 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy