ČSSD zahájila hru o čas, chce hned čtyři schůze navíc

Martina Machová Martina Machová
27. 10. 2011 14:40
Socialisté chtějí zpomalit projednávání reformních zákonů
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve sněmovně.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté vynesli první trumfy, kterými chtějí ztížit vládní koalici přijetí zákonů vrácených levicovým Senátem. Ten odmítl zejména - pro vládu klíčovou - zdravotní a sociální reformu.

Ve čtvrtek ČSSD oznámila, že zažádala předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) o svolání čtyř mimořádných schůzí na příští a přespříští týden. Každá má přitom mít po jednom bodě.

Sociální demokraté se chtějí věnovat podfinancování hasičských záchranných sborů a hrozbě uzavření 65 procent hasičských stanic, kauze IZIP, tendrům ve státním podniku Lesy ČR a zřízení vyšetřovací komise kvůli akvizicím na ministerstvu obrany od roku 1993.

Jako samostatné body chtěli témata otevřít i na právě probíhající řádné schůzi, jejich návrhy ovšem neprošly. Odmítnutí se dá očekávat i v případě mimořádných schůzí sněmovny - tedy přesněji, že koalice odmítne schválit již jejich program.

"Chceme kolegům umožnit reparát," komentoval kroky socialistů místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Taktiku "co schůze, to bod" pak vysvětloval tím, aby koaliční poslanci měli co největší možnost si mezi tématy vybrat, co podpoří a co nikoli.

Zařazení mimořádných schůzí má ovšem i jinou funkci než otevření aktuálně diskutovaných témat na půdě sněmovny. Dá se jimi totiž pozdržet vládou naplánovaná agenda, se kterou ČSSD nesouhlasí a označuje ji za asociální.

Svými hlasy ovšem nemohou vládní většině v přehlasování Senátu zabránit.

Bude se mluvit, mluvit a mluvit...

I mimořádná schůze má nadto omezení. Dokud nebude schválen program, hra o čas bude záležet jen na třech mluvčích - předsedovi klubu Bohuslavu Sobotkovi, místopředsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi a "garantovi" bodu z řad socialistů, který bude oficiálně bod plénu představovat.

K Sobotkovi a Zaorálkovi se tak v případě Lesů ČR přidá místopředseda ČSSD Michal Hašek, který je zároveň stínovým ministrem pro zemědělství, téma obrany bude mít na starost Jan Hamáček, hasiče Jeroným Tejc a kauzu elektronických zdravotních knížek pak "zlý muž" socialistů David Rath.

Kromě zařazení mimořádných schůzí pak socialisté chtějí pozdržet přijetí pro ně nepřijatelných zákonů i častým vystupováním svých poslanců během jednání řádné schůze.

Každý si má připravit desetiminutový projev. Ambicí ČSSD je pak vytvořit největší obstrukce v novodobé historii sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy