ČSSD vyráží proti vládě, 56 projevy zablokuje sněmovnu

Kateřina Eliášová
2. 5. 2011 14:30
Opozice chce blokovat projednávání sociálních škrtů a zvýšení poplatků ve zdravotnictví
Opozici se nelíbí vládní návrhy, bude obstruovat jejich projednávání.
Opozici se nelíbí vládní návrhy, bude obstruovat jejich projednávání. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci sociální demokracie dostali před víkendem od svého stranického šéfa úkol na nadcházející týden.

Všech 56 zákonodárců si má přichystat projev ke dvěma návrhům koalice - sociálním škrtům a zvýšení zdravotnických poplatků.

ČSSD se spolu s komunisty dohodla, že se pokusí zabránit přijetí těchto a dalších reformních vládních zákonů stůj co stůj. Aktuálně.cz o plánovaných obstrukcích informovalo jako první už minulý týden.

SMS od Sobotky

Žádost zaslal formou SMS zprávy všem poslancům předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Aktuálně.cz má její text k dispozici od jednoho ze zákonodárců ČSSD, který si nepřál zveřejňovat jméno.

"Prosím, aby si každý člen klubu připravil na příští týden své věcné vystoupení k tisku 325 (veřejné a zdravotní pojištění) a tisku 315 (úsporná opatření v působnosti MPSV). Děkuji, hezký víkend, Bohuslav Sobotka," zní text SMS zprávy.

"SMS jsem dostal, ale přiznám se, že si svá vystoupení dopředu nepíšu a reaguji na aktuální dění. Nepochybně se však svým příspěvkem budu snažit přispět k našemu úmyslu, aby tyto zákony nebyly přijaty," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda klubu Jeroným Tejc (ČSSD).

Sociální demokraté se staví proti plánu ministra zdravotnictví Leoše Hegera na zvýšení zdravotnických poplatků a stanovení standardů ve zdravotnictví. Nelíbí se jim rovněž plánované sociální škrty, které má v úmyslu prosadit ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). A výhrady mají rovněž k tzv. malé důchodové reformě, která má stanovit nové platové výměry.

"Návrhy na zavedení standardů, respektive "dvojí" péče, považuji dokonce za protiústavní. Určitě se budeme vůči těmto plánům koalice vymezovat. A nechceme, aby to bylo pouze formální debatování. Chceme dosáhnout změn," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD a zároveň Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

"Je nepřijatelné, aby jakákoli vláda prosazovala reformy u tak zásadních oblastí, jako je penzijní systém či změny ve zdravotnictví, bez diskuse s politickou opozicí či odbornou veřejností," zlobí se na vládu 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Válečná porada na klubu

O tom, zda skutečně vystoupí k oběma návrhům všech 56 poslanců, se bude klub ČSSD radit na úterním dopoledním jednání.

"Tam se dohodneme na strategii. Spíš se domnívám, že k těmto bodům nakonec vystoupí pouze experti na dané téma," domnívá se poslanec František Bublan, který má ve straně coby bývalý ministr vnitra na starost otázky bezpečnosti.

Naopak k vystoupení se chystá primář interny Na Bulovce a poslanec Jiří Koskuba. "Vystoupím bez ohledu na nějaké pokyny. Rozhodně nejsem spokojen s reformními zákony, které předkládá vláda," uvedl.

"Nechceme obstruovat tím, že budeme číst nějaké projevy, které nebudou k věci, jak to dělal v minulém volebním období třeba Petr Nečas nebo Petr Tluchoř z ODS," tvrdí Tejc.

Naopak k podobnému kroku, jakým obstruovali poslanci ODS návrhy na zvýšení mateřské a vyplácení dávek nemocenské, se chystají komunisté.

Sněmovna byla kvůli obstrukcím loni v únoru paralyzovaná celé tři týdny. Četly se například projevy obsahující třeba i detailní popis, co se stalo s penězi islandských bank zabavenými na území Velké Británie.

"Nevylučuji, že se uchýlíme k podobnému jednání," naznačil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, jak hodlají postupovat komunisté. I oni se o detailech poradí v úterý dopoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy