ČSSD se pokusí svrhnout vládu příští středu

Martina Macková
16. 10. 2008 13:05
Šéf sněmovny už má u sebe žádost sociální demokracie
Vedení ČSSD před jednáním sněmovny zasedlo a rozhodlo se: zabrzdí "batoh", jak nazvali sociální demokraté balík zákonů k reformě
Vedení ČSSD před jednáním sněmovny zasedlo a rozhodlo se: zabrzdí "batoh", jak nazvali sociální demokraté balík zákonů k reformě | Foto: čtk

Praha - Mezivolební pokus o svržení vlády zažije poslanecká sněmovna ve středu, jednání začne v devět hodin ráno.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) oficiálně určil termín, který se dal očekávat.

Už včera Aktuálně.cz potvrdil, že dostal žádost poslanců o svolání mimořádné schůze, a uvedl, že se musí ještě poradit s právníky.

V čem byl problém? Podle jednacího řádu by měl předseda svolat schůzi neprodleně. Na svolání poslanců by tak měly stačit tři dny. Na druhé straně je zároveň v zákoně paragraf, který říká, že poslanci by měli o mimořádné schůzi vědět pět dní dopředu.

Středa jako den, kdy se Paroubkovi lidé pokusí znovu vyslovit Topolánkově vládě nedůvěru, byla nejpravděpodobnější z mnoha důvodů a sám Vlček připustil, že určitě nesvolá schůzi ani na čtvrtek, tedy den před zahájením druhého kola senátních voleb, ani na pondělí.

V úterý naopak začíná řádná schůze poslanců.

Sociální demokraté se pokusí vyslovit nedůvěru vládě už poněkolikáté. Předseda Jiří Paroubek to lidem veřejně slibuje na předvolebních mítincích.

 

Právě se děje

Další zprávy