ČSSD se hádá o nového tajemníka. Ve hře je Sobotkův muž

Martina Machová Martina Machová
10. 12. 2010 20:50
Martina Starce musí v sobotu potvrdit výkonný výbor
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka jsou zatím nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového předsedu ČSSD
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka jsou zatím nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového předsedu ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V sociální demokracii probíhá další předkolo předsednických bojů. Oba hlavní kandidáti na lídra strany - úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek - se totiž neshodují v názoru na tom, kdo má být ústředním tajemníkem strany.

Politické grémium v čele se Sobotkou navrhlo současného předsedu ústřední kontrolní komise Martina Starce.  A podle informací Aktuálně.cz lidem kolem Haška vadí obsazení strategické pozice člověkem, jenž je uvnitř ČSSD považován za Sobotkova podporovatele.

V pátek Starce potvrdilo předsednictvo. Nyní ho ještě musí schválit téměř dvousetčlenný Ústřední výkonný výbor, který se sejde v sobotu.

Už páteční jednní ale potvrdilo, že Starec je pro mnohé sociální demokraty kontroverzní. Na předsednictvu prošel až na podruhé a obě křídla se podle médií při jeho volbě velmi ostře pohádala. Nejostřejší výpady měli mít sobotkovec David Rath a haškovec Milan Urban.

"Pokud nakonec neprojde, dá se to interpretovat jako Sobotkova prohra," shodují se vlivní socialisté, jež Aktuálně.cz v souvislosti s volbou tajemníka oslovil.

Martin Starec v Ústí nad Labem, kde jako předseda Ústřední kontrolní komise řešil účelové nábory ve straně
Martin Starec v Ústí nad Labem, kde jako předseda Ústřední kontrolní komise řešil účelové nábory ve straně | Foto: Martina Machová

Stranický boj i osobní antipatie

Ústřední tajemník patří mezi nejvlivnější pozice v rámci ČSSD. Jeho důležitost se dá přirovnat například i k funkci místopředsedy. Má například na starosti stranickou kasu a významnou roli sehraje i v organizaci březnového sjezdu, který rozhodne o nástupci Jiřího Paroubka.

Kromě toho se do volby téměř s jistotou promítnou osobní antipatie některých straníků k osobě Martina Starce. Jako šéf Ústřední kontrolní komise si totiž nadělal velké množství nepřátel. Právě u něj končí komplikované vnitrostranické spory.

Bohuslav Sobotka se v současnosti k přímému prosazování Starce nehlásí a o jeho nominaci hovoří jako kolektivním rozhodnutí. V minulosti ovšem mediím řekl, že jméno navrhl přímo on.

Nicméně rychlou volbu tajemníka již v prosinci považuje za klíčovou. „Byla by to těžká rána pro celou sociální demokracii, ústředního tajemníka potřebujeme nutně," řekl Aktuálně.cz Sobotka.

Na otázku, zda Starcovo nezvolení lze považovat za jeho osobní prohru, tvrdí, že by to chápal spíše jako prohru sociální demokracie.

Volit předseda ČSSD se bude klasicky - delegáty na sjezdu
Volit předseda ČSSD se bude klasicky - delegáty na sjezdu | Foto: Ondřej Besperát

Čekání na nové vedení

Ani Michal Hašek o při nehovoří jako o střetu se svým stranickým rivalem. "Jsem přesvědčen, že systémově, bez ohledu na jakákoli jména, by v tak krátké době, tedy tři měsíce do sjezdu, nemělo být obsazováno místo ústředního tajemníka," tvrdí.

Podle něj lze situaci vyřešit tak, že do sjezdu bude jeho pravomocemi „jen" pověřen někdo ze stávajícího aparátu Lidového domu.

"O tajemníkovi jako důležité figuře dovnitř sociální demokracie by měl rozhodnout nový předseda a nové vedení strany, které k tomu bude mít plný mandát," dodal.

Martin Starec patří mezi "matadory" ČSSD a hovoří se o něm jako o muži s vlastní politikou. Stál u jejího obnovení v devadesátých letech a prošel mnohými stranickými funkcemi včetně místopředsedy.

Právě z tohoto místa odešel na protest proti způsobům vedení kampaně a její financování v roce 2006 - tedy poté, co někdejší předseda Jiří Paroulek povolal do Lidového domu Jaroslava Tvrdíka.

 

Právě se děje

Další zprávy