ČSSD potřebuje dva sjezdy, aby zvolila Paroubka levně

Martina Macková
15. 12. 2008 19:53
Strana nechce volit přímo, proto musí nejdříve změnit stanovy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraty čeká sjezdový rok, jaký nepamatují.

Namísto toho, aby strana svolala jeden, pojedou rovnou na dva stranické sjezdy. A to v průběhu několika týdnů.

Důvodem je volba předsedy. Kdyby jeli jen na jeden, musela by strana volit Jiřího Paroubka přímo členskou základnou, ale to ČSSD nechce.

Musí tak nejprve změnit stanovy a pak, až se sjede podruhé, zvolit předsedu běžně jako v každé jiné straně.

Přitom to byl právě Paroubek, který do stanov na posledním sjezdu v Brně před necelými dvěma lety prosadil, že se předseda bude napříště volit všemi členy. V rámci modernizace strany spolustraníci na jeho nápad přistoupili.

Sjezd na etapy

Delegáti, kterých má být jen s volebním právem 550, tedy budou muset přijet v polovině února a pak na konci března

"Je nutné změnu stanov zaregistrovat u ministerstva vnitra, které má pro to určitou lhůtu. Předpokládáme, že naši žádost nebudou zdržovat," řekl Aktuálně.cz hlavní manažer strany Jiří Havlíček.

Oba sjezdy plánuje strana v Praze. První bude pouze na jediný den a druhý na dva s půl dne. Strana se brání tomu, že by poprvé svolala straníky jen kvůli stanovám. "Nebudeme je hnát na sjezd jen kvůli zrušení přímé volby," vysvětlil šéf tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura.

Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Strana nabídne pro "první kolo" i další program. Straníci budou diskutovat o eurovolbách, kandidátech do Evropského parlamentu a programu, který před červnovými volbami nabídnou voličům.

V březnové části sjezdu pak zvolí nové vedení a budou diskutovat o stranických problémech tak, jak běžně každé dva roky.

Příliš drahé, když je jasno

ČSSD na svém zasedání ústředního výkonného výboru rozhodla, že přímá volba je nyní zcela zbytečná. Po suverénním vítězství strany v krajských a senátních volbách a vysokých preferencích je totiž jasné, že Jiřího Paroubka nikdo nahrazovat nechce.

"Předseda nemá protikandidáta a volit tak přímo mezi členy jedno jméno je zbytečné. A také to není zadarmo," řekl jeden ze straníků.

Podle hrubých odhadů by ČSSD přišlo znovuzvolení Paroubka v přímé volbě na čtyři miliony korun. Kolik bude stát rozložení sjezdu na dva, strana říct nechce. "Je to interní věc strany, nebudu to komentovat," řekl Havlíček.

Změnu stanov v roce 2007 kritizoval David Rath, dnes hejtman Středočeského kraje. Upozorňoval tehdy na to, že by se mohla stát nebezpečnou kvůli případným dehonestujícím informacím o kandidátech.

 

Právě se děje

Další zprávy