ČSSD: Poplatky u lékaře jsou protiústavní

Red Dom, čtk
24. 4. 2007 16:49
ČSSD uvažuje o stížnosti k soudu
Jiří Paroubek: Poplatky zrušíme, hned jak budeme u vlády
Jiří Paroubek: Poplatky zrušíme, hned jak budeme u vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokracie podá ústavní stížnost na případný zákon, kterým by byly zavedeny poplatky ve zdravotnictví. Rozhodl o tom dnes poslanecký klub ČSSD. Už minulý týden sociální demokraté avizovali, že až se dostanou k moci, poplatky ihned zruší.

Strana tak následuje nedělní krok Svazu pacinetů. Ten oznámil, že rovněž hodlá poslat poplatky u lékaře k Ústavnímu soudu. Chce tak učinit prostřednistvím poslanců či senátorů, zatím není jasné, zda to budou právě členové ČSSD.

"Naši ústavní experti a experti na zdravotnictví už připravují základní teze stížnosti," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Sociální demokracie bude podle něho bránit práva občanů, která jsou obsažena v Ústavě a v Listině základních práv a svobod.

Paroubek: Až budeme u vlády, poplatky zrušíme

ČSSD očekává, že vládní koalici se podaří prosadit zákon o poplatcích s pomocí odpadlíků od ČSSD, poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Podle šéfa nejsilnější opoziční strany Jiřího Paroubka jde spolu se zrušením nemocenské za první tři dni nemoci a jejím krácením za dny další o "nehorázný útok na sociální jistoty lidí".

200 miliard ročně

Odborníci, opozice i zástupci ministerstva se shodují, že do českého zdravotnictví neputuje výrazně méně peněz než v okolních zemích. Také kvalita péče je podle nich vzhledem k vynaloženým prostředkům v Česku relativně vysoká.

Problémem však je, že peníze nejsou vynakládány efektivně. Navíc česká populace stárne a bude v následujících letech potřebovat více zdravotní péče.

Českým zdravotnictvím ročně proteče asi 200 miliard korun, většina z této částky formou zdravotního pojištění.

Česko dá do zdravotnictví něco přes sedm procent HDP. To je srovnatelné procento s některými západoevropskými zeměmi, naopak v okolních zemích, například na Slovensku, je procento HDP směřující do zdravotnictví nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy