ČSSD opět navrhne odklad důchodové reformy, o dva roky

ČTK ČTK
19. 10. 2012 13:47
Strana také navrhne hlasování o daňových změnách už na příští týden
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ČSSD předloží příští týden do sněmovny návrh na odklad důchodové reformy o dva roky.

O zavedení sporného druhého penzijního pilíře musejí rozhodnout obyvatelé v parlamentních volbách, řekl předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

Odklad reformy prosazovala ČSSD i dříve, neúspěšně. Sociální demokracie rovněž navrhne, aby sněmovna hlasovala o daňových změnách souvisejících s reformou již příští týden, dodal Tejc.

Důchodovou reformu sněmovna už schválila. Nyní ale ještě bude rozhodovat o technické předloze, která umožní zavést druhý pilíř od příštího roku a kterou vetoval prezident Václav Klaus. Reformu penzí otevřeně kritizují i někteří rebelující poslanci ODS.

Podle sociálních demokratů jde prakticky o privatizaci části průběžného státního pilíře. "Výhody přináší pouze nejbohatší skupině občanů a soukromým penzijním fondům," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Šéf ČSSD poukázal na to, že je v legislativě k důchodové reformě řada chyb, kvůli nimž ji nelze spustit. Deník E15 upozornil, že podle novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která má od 1. ledna platit, by mohly osoby samostatně výdělečně činné platit na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu místo současných 28 procent.

Stačilo by, aby se přihlásili do druhého penzijního pilíře. Jen tato chyba v zákoně by připravila státní rozpočet zhruba o 20 miliard korun ročně, zdůraznil Sobotka s odkazem na deník.

Návrhy ČSSD týkající se důchodového systému

  • ponechat nynější systém doplněný parametrickými změnami pod kontrolou státu
  • současné penzijní připojištění se státním příspěvkem soustředit do doplňkového důchodového systému
  • vytvořit podmínky pro nepenalizovaný odchod do důchodu u zaměstnanců, kteří vykonávají dlouhodobě práce nadměrně zatěžující organismus

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je přesvědčen, že by spuštění důchodové reformy spolu se snížením valorizace vedlo k výraznému propadu důchodů.

Sociální demokracie také rozhodně odmítá, aby sněmovna hlasovala o daňových změnách až v listopadu, po kongresu vládní ODS. ČSSD tento bod navrhne do programu sněmovní schůze už na příští týden. Sněmovna návrh zamítne a premiér Petr Nečas (ODS) bude moci podat demisi, jak už několik týdnů slibuje, uzavřel Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy