ČSSD a ANO chtějí tři křesla v novém vedení Sněmovny

ČTK ČTK
20. 11. 2013 14:05
Vítězné strany se na svém zastoupení dohodnout pravděpodobně v sobotu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokracie a hnutí ANO chtějí obsadit tři pozice ve vedení Sněmovny.

Jedna strana by měla předsedu, druhá dva místopředsedy dolní komory. Informaci potvrdil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Jasno o svém zastoupení ve vedení Sněmovny by obě strany mohly mít po sobotní schůzce vyjednávacích týmů.

Sobotka také uvedl, že zatím nebylo dosaženo dohody, ale vzhledem k tomu, že si místopředsednickou pozici nárokují i strany, které "mají výrazně méně poslanců než ANO nebo sociální demokracie, tak bychom pokládali za rozumné, aby ta z těch dvou nejsilnějších stran, která nebude mít předsedu Sněmovny, měla ve vedení Sněmovny dva své zástupce".

"Je to návrh, který padl při jednání, bude se finalizovat v sobotu. Já si myslím, že je reálné, aby to takhle dopadlo," vyjádřil svůj názor další člen vyjednávacího týmu ČSSD Milan Chovanec.

Čtyři nebo pět místopředsedů Sněmovny

Dvojice největších parlamentních stran se chce před pondělním jednáním Sněmovny bavit také o celkovém počtu místopředsedů, i když konečné rozhodnutí bude podle Sobotky na dolní komoře.

"Bude záležet na doporučení Sněmovny, my doporučujeme čtyři nebo pět místopředsedů a v těchto místopředsedech by se mělo zohlednit i zastoupení dalších politických stran podle jejich volebního výsledku," řekl předseda sociálních demokratů.

V případě, že nakonec budou místopředsedové čtyři, na čemž se původně ČSSD a ANO shodly, připadnou pravděpodobně zbylé posty KSČM a TOP 09.

Pokud bude místopředsedů pět, mohli by poslední křeslo získat potenciálně koaliční lidovci, případně ODS, která má o dva poslance víc.

Jako o největších kandidátech na vedení Sněmovny se uvnitř sociální demokracie hovoří o místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi a stínovém ministru obrany Janu Hamáčkovi, kteří ale oba zároveň projevují zájem o posty v exekutivě. Ze strany ANO se v médiích nejčastěji objevovalo jméno místopředsedkyně Věry Jourové.

 

Právě se děje

Další zprávy