Člen ČSSD kandiduje za ultrapravici

Pavel Baroch
19. 5. 2006 16:30
Liberec - Josef Mráz, člen ČSSD, je dvojkou na kandidátní listině ultrapravicové Národní strany v Libereckém kraji.

Podle sociální demokracie ovšem Mrázovo členství v nejsilnější vládní straně skončilo v okamžiku, kdy se jeho jméno na kandidátce objevilo.

"Dnem zaregistrování kandidátky mu zaniklo členství v ČSSD," řekl Aktuálně.cz liberecký krajský volebení manažer Pavel Palouš.

Stanovy ČSSD sice umožňují, aby sociální demokrat kandidoval za jinou stranu, ovšem musí mít k tomu svolení své mateřské organizace. A to Mráz podle Palouše neměl. Proto byl v souladu se stanovami ze strany vyloučen.

Poškodilo nás to, říká manažer

I tak podle Palouše jednání Mráze straně neprospělo. "Poškodilo nás to," přiznává Palouš, podle něhož by mateřská organizace nikdy nesouhlasila s tím, aby člen sociální demokracie kandidoval za ultrapravicovou stranu.

"Neslučuje se to se sociálnědemokratickým myšlením," vysvětlil Palouš. Národní strana se v poslední době "proslavila" především zpochybňováním genocidy Romů během nacistické okupace v táboře Lety u Písku, kde zemřelo 326 lidí a dalších šest stovek vězňů skončilo v Osvětimi.

Problém ke podle Palouše v tom, že se strana Mrázově rozhodnutí kandidovat za Národní stranu dozvěděla až v okamžiku, kdy se jeho jméno objevilo na jejich kandidátní listině v Libereckém kraji.

"Kdybychom to věděli předem, protestovali bychom proti tomu, že Josef Mráz se nechává napsat na kandidátní listinu jako člen sociální demokracie," řekl Palouš.

Nesouhlasí s politikou ČSSD

Sekretář Národní strany Petr Eliáš potvrdil, že Mráz byl v době podání kandidátky ještě členem sociálně-demokratické strany.

"Pan Mráz nás požádal o kandidaturu vzhledem k tomu, že nesouhlasí s politikou ČSSD," řekl Aktuálně.cz Eliáš.

 Dodal, že Mráz není členem Národní strany.

 

Právě se děje

Další zprávy