Čistka na školství: Kopicová chce vyhodit tři náměstky

Zpravodajská směna
11. 3. 2010 17:40
Ministryně školství chystá těsně před volbami v úřadu velké změny
Mroslava Kopicová
Mroslava Kopicová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Necelé tři měsíce před volbami zažije ministerstvo školství personální zemětřesení.

Z funkce mají odejít hned tři náměstci. Odvolat je chce v rámci reorganizace resortu ministryně Miroslava Kopicová.

Na ministerstvu totiž budou v následujících týdnech zrušeny dvě ze šesti skupin. Za razantní změny na ministerstvu podle Kopicové mohou rozpočtové škrty. 

"Neznamená to, že úkoly, na kterých pracovala zrušená skupina, zůstanou nedokončeny. Žádné z těchto témat samozřejmě neopouštíme, právě naopak. Zrušením samostatné skupiny však ministerstvo významně ušetří," uvedla ministryně.

Rošáda ve skupinách

Na ministerstvu zanikne skupina sociálních programů ve školství. Její funkce převezme skupina pro všeobecné, odborné a další vzdělávání. 

Ministryně proto odvolá náměstkyni Kláru Laurenčíkovou, která skupinu vedla. Na ministerstvu Laurenčíková ale nekončí, ministryně jí totiž převelela do jiného oddělení.

"Nově stane v čele sekce, která bude mít na starosti problematiku vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodňujícího prostředí, prevence patologických jevů, speciálního vzdělávání a ústavní výchovy," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Novým náměstkem Špirhanzl

Ve funkci náměstka také skončí Jindřich Kitzberger, který má mimo jiné na starosti přípravu státních maturit. Ministryně mu ale nabízí post svého poradce. Zda nabídku přijme, zatím ale není jisté.

"V tuto chvíli ještě nevím," sdělil Aktuálně.cz odvolaný náměstek Jindřich Kitzberger. Své rozhodnutí musí ministryni oznámit do zítřka. 

Místo Kitzbergera by měl do funkce nastoupit současný ředitel Odboru organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Petr Špirhanzl.

"Ano, měl bych řídit úplně novou skupinu, která vznikne sloučením dvou dosavadních skupin," potvrdil Aktuálně.cz.

Během dubna by pak měla zcela zaniknout další skupina, která měla na starosti reformu vzdělávání a kterou vede Jana Matesová. Zda náměstkyně poté na ministerstvu také zůstane, se zatím neví.

Bývalému ministrovi školství a současnému šéfovi Strany zelených Ondřejovi Liškovi se reorganizace ministerstva vůbec nezamlouvá. "Ano, vím o tom a považuji to za zásadně špatné a nebezpečné rozhodnutí," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy